Evropa potřebuje silné Spojené státy, proto teď musí Bidena podpořit, říká šéfredaktorka Euractiv.cz

10. leden 2021
Evropa Plus

„Z vyjádření evropských politiků bylo patrné, že se opravdu těší na to, až nová americká administrativa Joe Bidena zaplní vakuum, které vzniklo po nástupu Donalda Trumpa a jeho poměrně rezervovaném přístupu k Evropské unii,“ soudí šéfredaktorka serveru Euractiv.cz Aneta Zachová. „Jenže Evropa si musí uvědomit, že Biden se potřebuje soustředit hlavně na domácí politiku. Musí se pokusit alespoň částečně zmínit napětí, tu obrovskou polarizaci a také porazit pandemii.“

„Proto by měla být Evropská unie trpělivá a podpořit Joea Bidena v této velice komplikované situaci. Protože Evropa potřebuje silné Spojené státy,“ doporučuje v pořadu Evropa Plus Zachová.

Čtěte také

A s odkazem na dění ve Washingtonu, kde ve středu podporovatelé Donalda Trumpa obsadili a demolovali Kapitol, dodává: „To, co jsme viděli, by mohlo být pro řadu evropských politiků mementem v tom smyslu, kam až může populismus a šíření nenávistných projevů a dezinformací dojít.“

Německé úspěchy a očekávání Portugalska

S posledním prosincovým dnem skončilo německé předsednictví v Evropské unii. Podle Zachové Německo naplnilo očekávání: 

„Podařilo se dohodnout nový evropský rozpočet na roky 2021 až 2027, který obsahuje i nový mechanismus společného dluhu. Právě německému předsednictví se podařilo prolomit pat způsobený Polskem a Maďarskem.“

Německé předsednictví podle ní bude v historii spojené také s tím, že se ještě v prosinci začalo v Evropské unii očkovat proti nemoci covid-19, i když v tom předsednictví nesehrálo podle Zachové větší roli.

Čtěte také

„Také se podařilo dojednat dohodu s Velkou Británií, to je také obrovský úspěch, i když hlavně evropského vyjednavače Michela Barniera. Německé předsednictví ale usnadňovalo jednání,“ soudí Zachová.

Německu se ale nepovedlo vyřešit migrační a azylovou politiku EU. To nyní čeká na Portugalsko, které Unii nově předsedá. „Portugalsko je docela ambiciózní, co se týče obnovování vztahů s Afrikou. Přistupuje k tomu mnohem citlivěji než třeba středoevropské nebo severské země,“ tvrdí šéfredaktorka. 

Portugalsko také bude muset vyřešit pravidla pro cestování v EU, jakmile se začne život Evropanů vracet do předpandemické úrovně.

Jak obecně funguje evropské předsednictví? A jak daleko je s jeho přípravou Česko? Poslechněte si Evropu Plus.

autoři: Viktor Daněk , kac
Spustit audio

Související