Tereza Zavadilová: Bidenova bazuka

20. leden 2021

Nastupující americký prezident Joe Biden přichází do úřadu s mimořádně silným mandátem. Tím, že se Donald Trump stal po výtržnostech v Kapitolu globálním záporákem číslo jedna, získal minimálně emocionální podporu i mnoha zahanbených republikánů.

Volbu prezidenta už od podzimu masivně oslavují i kapitálové trhy, které tradičně v minulosti více rostly po vítězství republikánských kandidátů. 

Čtěte také

I co se týče ekonomických opatření, nastupuje Biden do úřadu ve velkém stylu. Představil masivní balík podpor ekonomiky ve výši téměř dvou bilionů dolarů, tedy 43 bilionů korun.  Pro představu, je to hodnota českého státního rozpočtu na 29 let. Pomáhat s podporou ekonomiky má novému prezidentovi někdejší šéfka centrální banky Janet Yellenová, která se má stát ministryní financí.

Struktura pomoci je následující: čtvrtina z dvou bilionů jde na vakcinaci, polovina na přímou pomoc domácnostem a zbytek dostanou menší podniky, nejtíže zasažené pandemií.

Jestli Čechům připadá současná vláda příliš rozjetá co do uplácení některých skupin voličů, tak americký prezident jde o dost dál. Každý občan má obdržet jednorázový koronavirový příspěvek ve výši 2000 dolarů a razantně se zvýší podpora v nezaměstnanosti i minimální mzda. Ta bude při osmihodinovém pracovním dnu činit 2400 dolarů měsíčně, což je dvojnásobek aktuální sumy.

Joe Biden může dát na modlení

Tato takzvaná fiskální bazuka bude samozřejmě dvojsečná. Na jedné straně typická ochota Američanů rychle utrácet lehce nabyté dolary pomůže maloobchodu a spotřebě, které jsou hlavní složkou růstu americké ekonomiky.

Ovšem proti tomu se čeká oslabení dolaru a zvýšení inflace. Aktuálně je americká inflace na úrovni 1,4 procenta a centrální banka avizovala, že snese i mírné přestřelení dvouprocentního inflačního cíle – takže jistý prostor pro růst cen je.

Čtěte také

Dílčím cílem stimulačního balíčku je také snížení nezaměstnanosti, která v prosinci dosáhla 6,7 procenta. Ovšem pokud by výsledkem bilionů nalitých do hospodářství byl jen růst cen a nikoli celé ekonomiky, centrální banka by musela šlápnout na brzdu v podobě zvýšení úrokových sazeb. Šéf centrální banky Fed Jerome Powell proti stimulaci nic nenamítá – konkrétně uvedl, že je příliš brzo na jakékoliv úvahy ohledně ústupu z ultra uvolněné měnové politiky.

Pozitivní vliv na ekonomiku se obecně čeká od Bidenovy mezinárodní politiky. Trump podle svých kritiků napáchal značné škody obchodními válkami, především s Čínou, které navíc ekonomice nepomohly, protože například dle studie Moody’s Analytics stály obchodní války Ameriku 300 tisíc pracovních míst. Biden slíbil, že pošramocené vztahy se zeměmi i mezinárodními institucemi narovná. Chce se také připojit ke klimatickým dohodám.

Silný Bidenův mandát znamená, že prosadit stimulační balíček by neměl být problém. Biden však oznámil, že i tak by chtěl nad ním dosáhnout dohody i s republikány, kteří jej považují za příliš štědrý. Ti se především bojí budoucího zvýšení daní, kterými se rozpočtová jízda bude platit.

Čtěte také

Zvyšování daní bude určitě velkým lákadlem hlavně pro levicovější část demokratů. Trump snížil korporátní daň z 35 na 21 procent a jeho lidé přitom právě tomuto dávali kredit za nejdelší období ekonomického růstu, které Amerika zažívala přesně do pandemie.

Trump odevzdává zemi ve výrazně horší ekonomické kondici, než ji přebíral – především kvůli pandemii. A Joe Biden se může dát na modlení, aby mu mandát nezkazila podobná externí zkáza. Ačkoli buďme upřímní: Trump si toho docela dost dokázal zkazit úplně sám.

Autorka je šéfredaktorka deníku E15

Spustit audio