Le Figaro: Bidenova vláda to nebude mít lehké, musí rychle řešit nezaměstnanost a propad ekonomiky

14. leden 2021

Washington se sice soustředí na druhou ústavní žalobu proti Donaldu Trumpovi, štáb budoucího prezidenta Joe Bidena se už musí dívat do budoucnosti, myslí si francouzský deník Le Figaro. Přináší analýzu, jak se nová demokratická vláda zřejmě pokusí čelit propadu amerického hospodářství.

Ve srovnání s obdobím před covidem je teď v Americe dvojnásobná nezaměstnanost. Svou zranitelnost odhalil sektor služeb, taky se ještě víc rozevřely sociální nůžky mezi bohatými a chudými.

Čtěte také

Navzdory těmto ponurým zprávám ale není americký výhled na letošní rok tak temný, jak by se mohlo zdát, překvapuje čtenáře Le Figaro.

Ekonomové v týmu Joe Bidena spoléhají na to, že po sto dnech od nástupu do Bílého domu dostane vakcínu proti covidu-19 nejméně 50 milionů Američanů.

Demokratická administrativa se taky zřejmě bude moci opřít o dobré vztahy s centrální bankou FED. Naději Bidenovi dávají optimistická čísla za prosinec v oblasti průmyslové výroby nebo letecké dopravy. Podle odhadů banky J. P. Morgan by letos mohlo americké hospodářství růst o víc než 5 procent.

Italská vládní koalice je v krizi

Italskou vládní koalici ochromil konflikt mezi premiérem Giuseppem Contem a hnutím Italia Viva Mattea Renziho. List Corriere della Sera to nazval: Itálie vstoupila do nebezpečné spirály.

Bývalý premiér Renzi se netají vysokými ambicemi. Ve středu oznámil, že dvě ministryně z jeho hnutí vládu opustí. V senátu prý ale budou důležité vládní kroky dál podporovat.

Čtěte také

Premiér Conte zas dělá vše pro to, aby ho krize neoslabila. Renzimu vyčítá, že vládu podráží v době, kdy se kabinet snaží zpomalit šíření koronaviru.

List Corriere della Sera načrtl několik scénářů dalšího vývoje. Conteho kabinet samozřejmě může předstírat, že se nic nestalo a jmenovat nové dva ministry. Otázkou je, jaké kroky Matteo Renzi chystá dál.

Proti další variantě – opřít vládu o nové přeběhlíky v parlamentu - zase vystupuje prezident Sergio Mattarella. Nabízí se možnost spojit některé důležité hlasování s vyslovením důvěry vládě, nebo jít rovnou do nových voleb proti Matteu Renzimu. To by ale bylo během epidemie koronaviru asi nejvíc riskantní řešení, navíc s nejasným výsledkem.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související