Vždy mě štvalo, když šprtky dostaly jedničku za odříkání sešitu, říká Ondřej Ruml

8. únor 2019

Poprvé o sobě dal muzikant Ondřej Ruml divakům a posluchačům vědět, když v roce 2008 obsadil stříbrnou příčku televizní soutěže X Factor. Od té doby rozvíjel svou hudební dráhu především v oblasti jazzu, swingu a také muzikálu. „Jediná má ambice je hrát, dělat hudbu a bavit se jí,“ říká.

Ambice, jakou je pro sportoce vyprodat Wembley, tedy velkou halu, tu nemám. V hudbě, kterou provozuji, je takováto ambice zcela nesmyslná. Navíc mám raději klubové prostředí,“ dodává zpěvák, kterého zaujal na konzervatoři swing a hudba bandů.

Zpěvák a muzikant Ondřej Ruml hraje na banjo, klavír a kytaru. Pohybuje se v oblastech jazzu, swingu, funky a bluegrass stylu. Do povědomí posluchačů a diváků se dostal v roce 2008, kdy se účastnil pěvecké soutěže X Factor, kde skončil na druhém místě. Poté dostal velkou příležitost, když získal hlavní roli v lyrikálu Michala Horáčka a Petra Hapky Kudykam. Aktuálně vystupuje s František Kop Quartetem a BeatBurger Bandem.

Chyba je ve školství

Ondřej Ruml si po boku Martina Dejdara alias Antonína Maděry zahrál epizodní roli v televizním seriálu scenáristy a režiséra Hynka Bočana Zdivočelá země. Děj 35dílné ságy se vrací ke konci druhé světové války a pokračuje dál přes hluboká 50. léta a dobu komunistických lágrů a politických vražd, uvolnění a okupaci 60. let, normalizaci až do 90. let. Zpěvák se tu objevil v roli nadšeného svazáckého učitele.

Ten, kdo rozděluje společnost a tvrdí, že my umělci pracujícími lidmi pohrdáme, je pan prezident.
Ondřej Ruml

Mladí lidé vědí málo o poválečné minulosti a komunismu také proto, v jakém stavu se nachází české školství. Mnoho důležitého se ve škole nedozvědí. Ze svých studií mám pocit, že záleží na učitelích a na lidech, kteří vás vzdělávají. Měl jsme štěstí na několik pedagogů, kteří neměli učení zautomatizované a do školy nechodili jako na směnu do Kolbenky. Snažili se nás zapojit do dění, nenutili nás jen memorovat. Vždycky mě štvalo, když některé třídní šprtky dostaly jedničku jen proto, že to odříkaly přesně tak, jak to měly napsané,“ vysvětluje Ruml.

Jazyk sociálních sítí mě ničí, říká Jiří Mádl

Jiří Mádl

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl původně plánoval kariéru hokejisty. Sportovní život ale opustil a vyměnil ho za film, herectví, režii a psaní. „Čím jsem starší, tím víc vím, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ říká.

Filtrování nepravdivých informací

Skutečnost, fakta, historii a zkreslené informace nahlíží muzikant skrt dnešní společenskou situaci. 

Lidé, kteří mají větší rozhled, jsou schopni odfiltrovat fake news od toho, co je pravda. Často slýchám termín ‚Pražská kavárna‘ a i když pravděpodobně patřím do téhle skupiny, pracujícími lidmi určitě nepohrdám. Vážím si každého, kdo umí řemeslo a pracuje rukama. Také jsem si to mnohokrát zkusil na brigádách v německé fabrice. Jsem ale zpěvák, baví mě zpívat, recitovat a hrát divadlo. Je to má cesta a jiní lidé mají tu svou. Ten, kdo rozděluje společnost a tvrdí, že my umělci pracujícím lidem pohrdáme, je pan prezident,“ uzavírá téma Ruml.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Ondřej Ruml vysvětlí, proč při psaní a produkci hudby nemyslí na posluchače, ale na sebe, nebo proč se rozhodl přerušit svou muzikálovou kariéru. Vrátí se také k prezidentské kandidatuře Michala Horáčka a situaci okolo jeho kampaně, kterou zachytil mimo jiné dokumentarista Robin Kvapil ve snímku Máme na víc.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související