Politika je egocentrická profese, říká Marek Najbrt

24. leden 2019

Režisér Marek Najbrt stojí za společensko-satirickým projektem Kancelář Blaník a jak říká, je člověk politický a zajímá se o to, jakým směrem, kam a pod jakou taktovkou společnost směřuje. Potřebuji reagovat jako občan i jako tvůrce a podněty se objevují pořád,“ říká. 

„Jsem přesvědčený, že občan v demokracii má být ve střehu. Nechce se mi říkat, že by to teď bylo výrazně lepší nebo výrazně horší něž v minulosti. Ale některé věci mě štvou aktuálně víc. Zároveň paradoxně žijeme ve stabilní a klidné době, což si spousta lidí neříká. Může to znít absurdně, ale na druhou stranu, když se podíváte na historii v širším měřítku, vidíte, že náš region žije desítky let ve velké stabilitě,“ dodává a v úvaze pokračuje:

„Vadí mně, když politici nevykonávají své řemeslo s plnou zodpovědností a když cítím egoistické tendence, které by ideálně do politiky patřit neměly. Vždy tam ale budou, protože je to egocentrická profese.“

Režisér Marek Najbrt absolvoval pražskou FAMU. Je držitelem dvou Českých lvů za režii a spoluautorství scénáře. V roce 1997 si zahrál ve filmu Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky. V současnosti se zabývá především tvorbou celovečerních filmů. Úspěch zaznamenal už jeho režijní debut Mistři (2004). Film, na jehož scénáři spolupracoval s Benjaminem Tučkem a Robertem Geislerem, získal tři České lvy a množství jiných cen. 

Prezidentská slovní žumpa

Marek Najbrt se na jaře 2018 zařadil do rozrůstající skupiny osobností, které současný prezident označil slovem 'blbec'. Režisér si tuto urážku vysloužil za proslov během ceremoniálu udílení filmových cen Českého lva, kde společně s Radimem Špačkem získal v kategorii dramatického televizního seriálu uznání poroty za mysteriozní drama Svět pod hlavou a využil svoji děkovnou řeč k vyjádření politického postoje. Prezidentovu kritiku si příliš k srdci nebere, upozorňuje však na zajímavou paralelu.

Kdyby bylo mezi politiky více ticho, prospělo by to, říká Tomáš Sokol

Tomáš Sokol, právník

Tomáš Sokol patří mezi špičku české advokacie a je zvyklý denně předstupovat se svými slovy před soudní dvůr i veřejnost. Když bilancuje politiku minulého roku, hovoří o zbytečně četných proslovech a vyjádřeních.

„Primárně mám z toho zábavu. Víte, kolik lidí na internetu mě nazvalo daleko horšími jmény? Řeklo by se, že anonymní pisatelé na sociálních sítích nejsou srovnatelní s prezidentem republiky. Ale s tímhle vlastně ano. Protože podle způsobu dialogu, řeči a vyjadřování, jaké do politiky a do veřejného prostoru Miloš Zeman přináší, nemá k té internetové žumpě moc daleko,“ říká.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Markem Najbrtem. Režisér vazbu mezi politikou a uměním, včetně reakcí veřejnosti, hlouběji ozřejmí.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související