Kdyby bylo mezi politiky více ticho, prospělo by to, říká Tomáš Sokol

2. leden 2019

Tomáš Sokol patří mezi špičku české advokacie a je zvyklý denně předstupovat se svými slovy před soudní dvůr i veřejnost. Když bilancuje politiku minulého roku, hovoří o zbytečně četných proslovech a vyjádřeních.

„Za prvého adresáta bych považoval pana prezidenta. Výrok o zpravodajské službě, že jsou to čučkaři, mně připadá velmi neprofesionální. Bez ohledu na to, co si myslí. Jde o to, co říká nahlas,“ upřesňuje.

Právník Tomáš Sokol vykonává advokacii v oblasti trestního, občanského i obchodního práva. Je několikanásobným vítězem soutěže Právník roku spolupořádané Českou advokátní komorou a to v kategorii Právník roku volený laickou veřejností. Veřejnosti je znám jako obhájce Radovana Krejčíře, Marka Dalíka a Bohumila Kulínského, nebo právní zástupce Jiřího Paroubka. V roce 2010 zastupoval vládu České republiky před Nejvyšším správním soudem ve věci projednávání vládního návrhu na rozpuštění Dělnické strany.

„Ze své iniciativy politikům v této zemi nechci vzkazovat nic. Reagoval jsem jen na dotaz. Myslím, že by měli vážit slovo. Chápu, že s voliči musí komunikovat, jsou hodnoceni podle toho, jak se k čemu vyjádří, kde co tweetují... Ale kdyby bylo trošku větší ticho, bylo by to určitě lepší,“ dodává.

Politikové by měli vážit svá slova. V loňském roce bylo zbytečně moc výroků, které jen komplikovaly situace.
Tomáš Sokol

Hnán rodičovskými povinnostmi

Tomáš Sokol vzpomíná na svá studia a peripetie, kterým byl vystaven, protože se v době závěrečných zkoušek už se staral o rodinu.

Miloš Zeman celým svým životem sehrál negativní roli, říká Ivan Pilip

Ivan Pilip, ekonom a bývalý ministr školství a pak i financí

V 90. letech byl Ivan Pilip korunním princem ODS. Zastával ministerské posty ve vládě Václava Klause. Teď je už 17 let mimo politiku a tak s odstupem komentuje nejen své členství v ODS, ale i vládní koalice od roku 2013.

„Dal jsem svému studiu přesně to, co v té době potřebovalo. Podotýkám, že bůh ví, jak by to dopadlo, kdybych nebyl ženatý. Protože v tom případě bych většinu svého studijního času strávil někde v hospodě. Takto jsem byl hnán rodičovskými povinnostmi a byl jsem po večerech střízlivý, alespoň do té míry, abych mohl studovat. Například jsem si bral osm dní v měsíci práci ve vrátnici, abych školu dokončil. Mohl jsem se celou noc učit, místo toho, abych se flákal někde v hospodě.“

A držitel třech ocenění Právník roku, mnoha lidmi vnímaný jako ďáblův advokát, nicméně všemi respektovaný odborník, prozrazuje i další svoji původní profesi: „Kromě toho jsem velmi dobře věděl, že nesmím opakovat zkoušky po prázdninách, protože přes léto jsem musel jezdit s kombajnem, abych uživil rodinu.“

Malá pravděpodobnost

A Sokol se vyjadřuje také k druhému čelnímu představiteli České republiky, tedy k premiérovi Andreji Babišovi a jeho veřejnému vystupování. Podle renomovaného právníka je byznysmen z hlediska trestního práva v korupční kauze Čapího hnízda vzdálený odpovědnosti.

„Z informací, které mám z veřejných zdrojů, je malá pravděpodobnost, že bude pan premiér odsouzen. Jeho případný podíl je obtížně trestně postižitelný. Jiná otázka je, jakou bude mít radost, že budou postiženi ti, kteří jsou přímí aktéři události, tedy jeho příbuzní,“ říká.

S výbušností mně pomohla Zagorka, říká Štefan Margita

Štefan Margita

Štefan Margita zpíval na nejprestižnějších světových operních scénách. Narodil se na Slovensku, žije ale se svou ženou, Hanou Zagorovou, v Praze. A vzájemně, ačkoli každý z jiné sféry hudební branže, se ovlivňují. „S výbušností mně pomohla Zagorka,“ říká novoroční host Osobnosti Plus.

Méně by bylo více

V rozhovoru s Barborou Tachecí mluví Sokol i o evropské politice a dotacích: „Ve většině případů jsou mi, tak jak jsou rozdělovány, nesympatické. Za sebe bych chápal přínos dotací do dopravní infrastruktury, která spojuje Evropu. Také do elektronických médií, prostě do oblastí, které jsou důležité pro celou Evropu. Ale jestliže někdo dostane prachy na hotel nebo jakési Čapí hnízdo, mám pocit, že je to mnohem víc problémů a nepříjemností než užitku.

A popravdě řečeno, stydím se i před německým zemědělcem, který ze svých daní financuje některé nesmysly, které se tu provozují. A to už vynechávám, že je to na panském, takže se z toho krade, namnoze zcela legálně. Myslím si, že méně by tady bylo více,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí. Tomáš Sokol mimo jiné zhodnotí změny na ministerstvu spravedlnosti a jejich význam pro justici.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související