I díky dokumentu Děti úplňku lidé vědí, že autismus není jen Rain Man, říká Petr Třešňák

17. leden 2019

Petr Třešňák spolupracuje s týdeníkem Respekt od roku 1995 a v současnosti je zástupcem jeho šéfredaktora. Do povědomí čtenářů se hlouběji vryl díky svému textu Děti úplňku z roku 2014, v němž otevírá problematiku rodičů s autistickými dětmi. Vychází ze zkušenosti se svou dcerou Dorotkou a veřejnosti tím otevřel své každodenní soukromí.

Text předcházel stejnojmenný dokument České televize, který novinář společně se svojí ženou iniciovali a chtěli jím společnosti dát vzkaz a představu o problematice dětí s tímto duševním postižením a současně o vyčerpávající péči rodičů, kteří autistické dítě doma vychovávají.

„Od té doby se změnilo veřejné povědomí o tom, jakou může mít autismus podobu, v jaké skutečnosti jako rodina žijeme. Že spektrum autismu neobnáší jen lidi, jako je Rain Man, který v jisté legendě reprezentuje tuhle neurovývojovou poruchu mozku. A i na úrovni legislativy a státní správy se začala dít řada menších, ale důležitých aktivit,“ říká.

Novinář Petr Třešňák je zástupcem šéfredaktora týdeníku Respekt. V roce 2013 získal Novinářskou cenu EU v oblasti zdraví, a to za reportáž z psychiatrické léčebny Dobrodružství v pavilonu č. 14. Spolu s Martinem Veselovským se stali laureáty Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2014. Starost o dceru Dorotku, která trpí těžkou formou autismu, jej přivedla k založení spolku Děti úplňku a nápadu napsat stejnojmenný článek a natočit společně se svou ženou dokumentární film.

Otec třináctileté autistické Dorotky potvrzuje, že mnoho oblastí souvisejících se zdravím nebo zdravotním postižením nemá bez publicity a iniciativy občanů šanci na zviditelnění, tím také na pokrok, a lidé se zdravotními obtížemi na lepší kvalitu života.

Jak ho péče o dceru a rodinná situace s dvěma staršími zdravými dětmi přiměla věci měnit? „Myslím si, že zásadně. Aktuálně dokončujeme se ženou rukopis knížky, která by měla vyjít na podzim," říká o stále pokračujícím boji za rodiny s dětmi s autismem.

Dobrá a kvalitní péče a empatická podpora širšího kruhu lidí autistické dítě harmonizuje a stabilizuje.
Petr Třešňák

Výchova autistického dítěte novináři změnila prioritu hodnot. Změnila mě vnitřně, a zároveň významně unavila fyzicky i mentálně. Oba si se ženou připadáme starší, než je náš biologický věk. A vnitřně to funguje jako každá mezní situace, která vám přijde do života. Člověka to přivede k realitě, opustí ho spousta iluzí. Také vám to protřídí přátelství a vztahy na lidi, kteří s vámi vydrží a mají zájem na tom participovat, a na ty, kteří moc ne,“ říká a dodává:

Je dobré se snažit změnit to, co se změnit dá. S tím ostatním se ale musíte smířit. Hodně mně v tom pomohla má žena, která je psychoterapeut,“ dodává.

Poslechněte si více o problematice autistických dětí. Novinář Petr Třešňák bude vysvětlovat další peripetie péče o svou dceru Dorotku, ale především bude mluvit o sociálním zázemí a státní zdravotní podpoře těchto dětí a jejich rodičů.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související