Vlastimil Ježek: Mou největší prohrou je, že Klaus a Zeman zůstali po Děkujeme, odejděte! v politice

5. únor 2019

Vlastimil Ježek zastával velkou část své profesní kariéry vedoucí a ředitelské pozice. Celá osamocená devadesátá léta stál v čele Českého rozhlasu, mezi lety 2004 a 2008 byl v čele Národní knihovny v Praze, teď řídí Obecní dům. „Vždycky jsem nastupoval do institucí, do kterých se nikomu z různých důvodů nechtělo,“ říká.

„Když jsem nastupoval do Obecního domu, společnost byla v rozkladu, mínus 27 milionů je pro akciovou společnost problém, a nepořádek v majetku tam byl tak veliký, že si nikdo nechtěl pálit prsty. Když jsem předtím nastupoval do Národní knihovny, nikdo tam z rozmanitých důvodů také nechtěl šéfovat. V tomhle ohledu jsem měl vždy raději dobrodružství a možnost něco měnit, než si sednout tam, kde to funguje,“ dodává.

Novinář, publicista a manažer Vlastimil Ježek maturoval na gymnáziu v Praze. Poté pracoval jako stavební dělník, tři semestry studoval stavební fakultu ČVUT v Praze a působil jako vychovatel mentálně retardovaných dětí. V roce 1990 vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1990 až 1993 pracoval v redakci později zaniklého deníku Práce. V roce 1993 zvítězil v konkurzu na generálního ředitele Českého rozhlasu, kterým byl až do roku 1999. Poté byl šéfredaktorem týdeníku Naše rodina a založil produkční agenturu TICHÝ-JEŽEK. 15. září 2004 byl ministrem kultury jmenován ředitelem Národní knihovny České republiky. Z funkce byl odvolán 9. září 2008. Nyní působí ve funkci ředitele Obecního domu.

Více dnes mlčím

Z vedení pražské Národní knihovny byl Ježek po čtyřech letech odvolán tehdejším ministrem kultury Václavem Jehličkou kvůli zakázce na stavbu nové budovy knihovny. Exředitel ji dodnes vnímá jako smysluplnou a zásah vlády jako nespravedlivý a nepatřičný. „Rozhodně tam toho nebylo špatně tolik a už určitě ne to, o čem se tehdy tolik mediálně mluvilo. Tento vyhazov ale nepovažuji za svou největší životní prohru,“ konstatuje Ježek.  

Měl jsem pracovně vždy raději dobrodružství a možnost něco měnit, než si sednout na místo, kde vše funguje.
Vlastimil Ježek

„Tou je pro mě akce Děkujeme, odejděte! v roce 1999, kdy jsme dali v kavárně Slavia dohromady jistý text. Když to zjednoduším, požadovali jsme jím, aby pánové Klaus a Zeman odešli z politiky… A co se stalo, jsou prezidenty České republiky,“ říká novinář a dodává:

„Zatímco jako mladý jsem moc nepřemýšlel a rychle jsem reagoval na to, na co jsem měl potřebu reagovat, dnes daleko více mlčím. Když se člověk podívá na výsledky voleb, zjistí, že bublina lidí a přátel, s nimiž se stýká, je věc jedna a většina věc druhá.“

Když trošku obhájíte v lidech vnitřní mravnost, má obrovskou regenerační schopnost, říká Martin Huba

Martin Huba

Herce a divadelního režiséra Martina Hubu nazývají slovenským aristokratem divadla a českého filmu. Objevil se také na politické scéně, kde působil z vlastního rozhodnutí sice jen několik měsíců v roce 1990, občansky je ale stále aktivní. 

Šéfa si představuji jinak

Ježek upozorňuje na to, že v době třicátého výročí pádu komunismu bude v čele vlády stát bývalý spolupracovník StB.

„Na druhé straně myslím, že důležité je, že lidé přicházejí k volební urně a vědí to a nevadí jim to. Pochopil jsem, že většina lidí má na tohle jiný názor než já a akceptuji to. Ani prezidenta a ani premiéra ale nepovažuji za šéfy. Je to prezident a premiér, to respektuji, ale šéfa si představuji jinak.   

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Vlastimil Ježek se ještě vrátí k současnému politickému rozložení i k tomu, jak vycházejí jeho původní predikce.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související