Vladimir Putin údajně plánuje útěk do Jižní Ameriky

26. prosinec 2022

Jak se válka na Ukrajině proměňuje v ruskou katastrofu, dělá prezident Vladimir Putin, co může, aby se neobjevil před veřejností. Sílí tak zvěsti o jeho zdravotním a duševním stavu, ale i o plánu uprchnout do Jižní Ameriky, píše britský deník The Times.

Kreml nedávno oznámil, že se Putin nezúčastní tradičního hokejového zápasu na Rudém náměstí v Moskvě. Zrušena byla i jeho každoroční tisková konference a „hovory s lidem“, které někdy trvaly až čtyři hodiny. Obě tyto události přenášela živě státní televize a byly zásadní součástí kremelské prezentace Putina coby všemocného otce národa.

Čtěte také

Ve středu Kreml oznámil, že Putin vynechá i svůj každoroční projev o stavu národa v obou parlamentních komorách. Prezident má povinnost jednou ročně poslance informovat podle ruské ústavy, kterou Kreml před dvěma lety změnil tak, aby mohl Putin zůstat u moci až do svých 83 let v roce 2036. Podle ruské politoložky Jekatěriny Šulmanové je rušení jeho veřejných vystoupení podezřelé: „Tyto události jsou nezbytné pro dojem stability; lidé jsou už zoufalí,“ upozorňuje Šulmanová.

Panuje přesvědčení, že se Putinovi poradci bojí nepříjemných otázek veřejnosti, které se týkají války. Jestli však prezident před veřejností do konce roku nevystoupí, bude to znamení, že „se kola netočí tak, jak mají“, říká politoložka a dodává, že je nemyslitelné, aby Putin Rusy nepozdravil v televizním projevu v předvečer Nového roku.

Útěk s krycím jménem „Noemova archa“

Podle zprávy zakázaného opozičního serveru Projekt navštívil 70letého Putina v posledních čtyřech letech 35krát specialista na rakovinu. Server napsal, že prezidenta ošetřuje hned několik lékařů, včetně specialisty na rakovinu štítné žlázy. V červenci Putin kulhal, když vystupoval z letadla při návštěvě Íránu, a zdálo se, že se snaží nezatěžovat pravou nohu.

Čtěte také

Podle bývalého autora Putinových projevů přiměly neúspěchy ruské armády na Ukrajině Kreml, aby urychleně hledal úkryt, kam by se Putin uchýlil v případě, že Rusko utrpí ponižující porážku a prezident bude muset uprchnout ze země. Abas Galjamov, který je dnes politologem, citoval kremelský zdroj, podle něhož Putin uteče do Argentiny nebo Venezuely, kdyby mu vážně hrozilo svržení. Plán útěku má prý krycí jméno „Noemova archa“.

„Putinovo nejbližší okolí nevylučuje, že by mohl válku prohrát, být zbaven moci a nucen se urychleně někam evakuovat,“ napsal Galjamov na platformě Telegram. Prezidentův útěk do Venezuely údajně zařizuje šéf státní ropné společnosti Rosněft Igor Sečin. Patří k jeho nejbližším spojencům a pěstuje prý i těsné vztahy s venezuelským prezidentem Nicolasem Madurem. Podrobnosti plánu útěku ale známy nejsou.

Naposledy si Putin spletl Doněck s Krymem

Do Jižní Ameriky uprchla před spravedlností i řada nacistických válečných zločinců, včetně Josefa Mengeleho, který prováděl hrůzné experimenty na vězních, připomíná deník The Times. Podle Galjamova Putinův nejužší kruh spolupracovníků zpočátku zvažoval jako útočiště Čínu, ale pak ji zavrhl, protože Peking nemá rád „ty, kdo prohrávají“.

Čtěte také

Britský expert na Rusko Mark Galeotti se sice podivil, jak může mít přístup k přísně tajným informacím právě Galjamov, který žije v Izraeli, ale připustil, že „je pravda, že informace unikají“. Upozornil však, že jestli jsou pravdivé, může být Galjamovův život v ohrožení.

Prokremelská média tvrdí, že Putina příliš zaměstnává válka, než aby mohl odpovídat na otázky novinářů a veřejnosti. Jiné zdroje zase uvedly, že každoroční tisková konference byla zrušena, protože ruské bezpečnostní služby nemohou zaručit, že do té doby nepřijde nějaký velký ukrajinský útok.

Když byl Putin spatřen na veřejnosti začátkem prosince na schůzce Eurasijského ekonomického svazu v Kyrgyzstánu, působil se sklenkou šampaňského v ruce podroušeně a spletl si Doněck s Krymem, všímají si závěrem londýnské Timesy.

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií pro vás připravila Gita Zbavitelová.

Spustit audio

Související