Věštění z křišťálové koule: Odložíme v roce 2021 roušky?

26. prosinec 2020

Jestli jste si mysleli, že letošek nešlo předvídat, tak jste jen nedávali pozor. Myslí si to ekonomický magazín Fortune, který píše, že epidemiologové už přinejmenším celou jednu dekádu bili na poplach a varovali před pandemií nějaké nové nemoci. Na jejich hlas a nutnou přípravu ale nedbaly ani ty nejrozvinutější státy světa.

Také rok 2021 přinese v pohledu magazínu výzvy očekávané i neznámé;. Dobrý rok mohou například očekávat velké americké korporátní společnosti, a to především díky rozložení sil v Kongresu.

Čtěte také

Akciovým indexům se totiž podle analytiků daří lépe, když jsou stranické síly vyrovnané a panuje do značné míry patová situace. Za takové konstelace je jen malá šance na prosazení zákonů, které by výrazněji promluvily do fungování trhů nebo daňového systému.

Rok 2021 se také ponese v rytmu pobrexitových záchvěvů. Ostatně při pohledu na současný chaos ve Velké Británii je patrné, že poslední čtyři roky, které uplynuly od referenda o vystoupení z Evropské unie, byly jen slabým odvarem věcí současných a pravděpodobně i příštích.

Konec roku je za dveřmi a Londýn stále pracuje na nové pohraniční infrastruktuře. Prohlásit brexitové přípravy za ukončené je i proto zhola nemožné. Po Novém roce nelze vyloučit mnohakilometrové fronty kamionů na hranicích ani výpadky v dodávkách potravin a léků, upozorňuje Fortune.

V předpovědi magazínu se smráká i nad úřadováním Borise Johnsona v Downing Street 10, neboť premiérova politická identita je s brexitem neodmyslitelně spjata. Britské obchodníky už za několik dní čeká střet s novou realitou a podle všeho nebude zrovna zalita sluncem. Johnsonův konec tak může přijít překvapivě snadno. 

Roušky asi neodložíme

Hodně se bude v nadcházejících měsících mluvit také o očkování. Na farmaceutickém trhu jsou již nyní k dostání první dvě plně otestované vakcíny západních firem, brzy by je ale v tomto ohledu mohly doplnit také látky čínské provenience. Ostatně redaktoři magazínu Fortune očekávají, že Čína v příštím roce dodá celosvětově víc očkovací látky než západní producenti.

Čtěte také

Ti čínští výrobci, jejichž vakcíny proti covidu-19 se už nyní nacházejí ve třetí fázi klinických testů, navíc vývoj svých látek podřizují cíli, aby se skladování obešlo bez potřeby velmi nízkých teplot, jako je tomu u západní konkurence. Přinejmenším rozvojové země by tak kvůli snazší manipulaci jistě sáhly po čínských vakcínách.

Delším průvodním jevem než očkování jsou za koronavirové pandemie roušky – a podle předpovědi ekonomického magazínu je jen tak neodložíme. Toto poznání prodělala řada zemí jihovýchodní Asie, kde je lidé nosí na veřejnosti už delší dobu bez jakýchkoliv okolků. Pro část z nich je to otázka osobní hygieny, zároveň ale tamní společnost těží ze zkušenosti prodělaných epidemií vážných infekčních onemocnění.

Mnozí Asiaté masky neodložili ani poté, co akutní nebezpečí pominulo. Právě naopak – zakrytí dýchacích cest se pro ně stalo běžnou součástí výbavy. A nebylo by žádné velké překvapení, pokud by se podobný scénář ujal také v západním světě, zamýšlí se magazín Fortune.

Co lidstvo ztratilo a co naopak nalezlo v končícím roce 2020? – Jaké vědecké události a vynálezy letos změnily svět k lepšímu? – Vzpamatuje se cestovní ruch z dopadů pandemie covidu-19? – Co bude s plány na zpomalení globálního oteplování?

Poslechněte si sobotní výběr ze zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková. 

autoři: Tea Veseláková , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.