Vědecké dobrodružství v Indii: Faitradový příplatek pomáhá vybudovat přehradu nebo filtr na vodu

Přestože jsou fair trade výrobky zpravidla dražší, stále více Čechů je ochotných připlatit si za možnost podpořit malé zemědělce. Z fairtradových příplatků mohou družstva financovat komunitní projekty.

V zapadlé vyprahlé vesničce tak například stojí přibližně osm solárních lamp, které zajišťují světlo i tam, kde se na elektřinu nedá vždy spolehnout. Jedno ze světel je nainstalováno i kousek za vesnicí, kam si chodí místní pro pitnou vodu.

„Čistí se asi jednou za měsíc, protože se tady dost práší. Ale i tak se díky místnímu počasí osvětlení nabíjí velmi rychle a po západu slunce se automaticky zapíná,“ popisuje Vijay Prakash z družstva Surendranagar.

Férový příplatek

Projekty, jako je tento, jsou částečně financovány z fairtradových příplatků. „Částky vycházejí z množství prodané suroviny. Fairtrade International už potom jasně stanoví, kolik musí ochodník vyplatit družstvu,“ vysvětluje systém Tomáš Bílý z Fairtrade Česko a Slovensko.

Podstatná část projektů se aktuálně zabývá hospodařením s vodou. Patří mezi ně třeba nově zbudovaná přehrada, která při monsunových deštích zadrží dostatek vody pro širší okolí, nebo filtr na vodu pro školáky.

Vijay Prakash si všímá, že někteří farmáři dávají přednost projektům s okamžitým přínosem pro jejich práci. „Pak je tady ale dlouhodobější efekt a tím je zdroj vody po celý rok. Právě tohle podle mě představuje nejdůležitější environmentální přínos pro okolí,“ uzavírá.

Vědecké dobrodružství z Indie poslouchejte až do pátku 15. února v 7:25 na Plusu.

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio

Související