Proč patří havajská káva k nejdražším na světě? Může za to láva

Labužníky, kteří nejsou kávoví fajnšmekři, možná překvapí, že jedna z nejdražších káv planety je z Havaje. A to káva z Kony. Právě tam na svahu vulkánu dozrávají zrna specifické chuti. Čím si nápoj zasloužil svou slávu?

Byť byla Havaj prvním státem USA, kde se začala káva pěstovat, kávovníky tam před příchodem bělochů nikdy nerostly. Do tichomořského království si našly cestu až počátkem devatenáctého století. 

Čtěte také

Nejdřív se v roce 1813 dostala káva do Honolulu, kde ale nebyly dobré podmínky a kávovník skončil jako okrasa v zahradě. Na Big Island byla rostlina dovezena v roce 1826, zkoušeli to s ní ale na druhé straně ostrova u města Hila, kde je příliš vlhko. 

„V roce 1828 přišel stejný misionář sem a trefil jackpot. Máme správnou nadmořskou výšku, déšť i sluneční svit ve správný čas,“ říká jeden z dobrovolníků Kona Historical Society John Miller. V průběhu 20. století pěstoval v oblasti Kailua-Kona kávu japonský klan Uchidových.

„Japonci tu nepěstovali kávu, protože by byli kávoví farmáři. Původně pracovali na plantážích s cukrovou třtinou. Tohle pro ně byla šance získat trochu nezávislosti, a tak začali obchodovat s kávou,“ vypráví havajskou verzi amerického snu Audrey Blairová, která má za Kona Historical Society na starosti programy pro veřejnost.

Původní dělníci na plantážích a jejich potomci se osamostatnili a začali sami podnikat. Dnes je na Havaji aktivních několik stovek malých farem. 

Nejlepší je Kona Coffee

Nejvyhlášenější havajskou kávu lze najít pod označením Kona Coffee, která se pěstuje ve dvě míle širokém a patnáct mil dlouhém pásu Kona Coffee Belt. Ten se nachází ve specifické nadmořské výšce mezi tisícem až třemi tisíci stop na úpatí vulkánů Maua Loa a Hualalaj. Malých farem je v této oblasti více než šest set.

„Vulkán chrlil popel se specifickým chemickým složením a vítr jej zanesl sem do Kony. V Ka’u mají také kávu, ale chemické složení půdy je tam jiné. Jejich káva je oproti té naší hořká,“ vysvětluje místní specifika John Miller. 

Farma na úpatí sopky vedle mlžného pralesu

Jednou z vyhlášených farem u tropického mlžného pralesa vede John Trowbridge. „Celé Havajské ostrovy jsou z lávy. Všechny skály, které vidíte, mají lávový původ. Najdete tu něco skeletonu korálů, ale žádný pískovec, žádný vápenec, žádnou žulu,“ komentuje okolní terén.

Čtěte také

„Stromky, které vidíte, rostou v dírách ve skále. Přístroji lámeme skálu přibližně v metrové hloubce, vybavíme ji nutrienty a tam kávovníky zasadíme. Nerostou v klasické půdě, a právě proto je dost obtížné v takových podmínkách kávu pěstovat. Na druhou stranu právě tyto podmínky jí pak dávají specifickou chuť,“ dodává.

„Naši muži a ženy procházejí farmou a ručně vybírají dostatečně zralé kávové plody. Ty na stromcích nedozrávají ve stejnou dobu. Průběžně se vracíme ke každému ze stromků a sbíráme ty, které právě uzrály. Kdybychom to nedělali tímto způsobem, neměli bychom potřebnou kvalitu,“ upozorňuje.

Kvalita kávy z Kony se pozná také podle vysoké ceny. Zákazníci by ale při nákupu měli pozorně číst etiketu. Často se totiž prodávají směsi, varuje John Miller: „Alespoň desetina kávových zrn musí být z Kony, aby se směs mohla nabízet jako Kona Coffee. Ale jsou tu snahy o změnu, aby to bylo procent alespoň padesát,“ říká s tím, že příměsi ničí unikátní chuť místní kávy.

Poslechněte si celou reportáž. 

Další Vědecká dobrodružství najdete zde

Spustit audio

Související