Martina Pouchlá

slovesný dramaturg tvůrčí skupiny Dokument a publicistika

Vede programovou řadu Zrcadlo a podílí se na magazínu Vertikála.

Jako dramaturgyně se věnuji pozoruhodným osobnostem v cyklu Zrcadlo a coby moderátorka diskutuji o duchovních tématech v pořadu Vertikála. Prošla jsem i vědeckou redakcí, kdy jsem se vědou zabývala pro Studio Leonardo, tu a tam v pořadu Zaostřeno nebo v seriálech pro Vědecká dobrodružství. Za sérii reportáží ze Sibiře po stopách československých legionářů jsme se spoluautorem Ivanem Studeným získali druhé místo za nejlepší publicistický příspěvek na přehlídce AudioReport 2019, reportáž z finského úložiště jaderného odpadu získala Cenu studentské poroty na festivalu Prix Bohemia Radio 2020. Mé reportáže jsou aktuálně ke slyšení především v pořadech Mezi nebem a zemí a Šalom Alejchem.

Věnuji se také dokumentární tvorbě – debut Berka se rozhodl zemřít byl v roce 2018 oceněn Prix Bohemia za nejlepší audio dokument, v rámci mezinárodního ocenění Åke Blomström Award pro mladé rozhlasové talenty jsem pod mentoringem lidí z BBC a dalších evropských stanic dokončila dokument Ulita a můj díl z dokumentárního cyklu Rozdělená společnost Ty, já a Pikachu byl nominovaný na Prix Europa. Audiodokument Mnich hledá ženu získal mimo jiné Cenu Generálního ředitele ČRo na přehlídce AudioReport 2023. 

S rozhlasem se moje cesta propojila už v době studia žurnalistiky a sociologie na Masarykově univerzitě. V roce 2010 jsem v rámci novinářské praxe poprvé promluvila do éteru, což se mi nakonec stalo drogou, od které si nejsem schopná odvyknout. V Brně jsem tři roky působila jako redaktorka zpravodajství. Po pauze, kdy jsem si vyzkoušela propagovat aktivity Jihomoravského inovačního centra, jsem se vrátila k redaktořině.  

Před rozhlasem jsem čile brigádila a díky tomu poznala divadelní prostředí, zákulisí výzkumů veřejného mínění i pozlátko marketingu. Psala jsem pro online média věnující se vysokému školství a pomáhala s pilotováním testů pro vzdělávací společnost. Vysílala jsem také několik autorských pořadů na studentském Radiu R, jehož program jsem v závěru studia rok a půl vedla. 

Po večerech a o víkendech v poslední době natáčím rozhlasové dokumenty, externě spolupracuji se svou alma mater a snažím se pro rozhlas nadchnout studenty. A když si potřebuji od zvuků a ruchů odpočinout, tak čtu, cvičím jógu, bloudím lesy nebo cestuji. Ale i na dovolenou si někdy pro jistotu svůj skladný rekordér přibalím… co kdyby se kolem dělo něco, co by stálo za to zaznamenat?  

Všechny články

Stránky