Vědci a herci ve Skautském institutu: O přírodě Arktidy a Antarktidy

5. prosinec 2019

Populárně-naučný pořad Českého rozhlasu Plus Laboratoř má těsně před koncem roku veřejné představení ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí v Praze. Známí vědci a herci v něm spolu proberou tři novinky o přírodě v polárních oblastech.

Ve čtvrtek 5. prosince od 19:30 v pořadu a v následné debatě s publikem účinkují polární bioložka Anna Šabacká z Jihočeské univerzity, která působila na vědeckých základnách v Antarktidě a Arktidě, a také hydrobiolog a ekolog, proděkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Adam Petrusek, člen českého výboru pro spolupráci s Mezivládní oceánografickou komisí UNESCO.

 

O třech novinkách z polární ekologie s nimi podebatují známí umělci: herečka a zpěvačka Iva Pazderková a pravidelný host rozhlasové Laboratoře, herec a režisér Lumír Olšovský.

Přidejte se k události na Facebooku!

Moderátorka Martina Mašková si pro ně připravila čerstvé vědecké studie o biorytmech zvířat v oblastech, kde vychází slunce nad obzor jen na pár hodin denně, zprávu o tom, proč je potřeba železo, aby se ledovce staly zdrojem živin pro obyvatele oceánů a jak důležité to všechno je v aktuálních podmínkách klimatické změny. Beseda se dotkne také okolností, za kterých Vikingové před 1100 lety na Islandu vyhubili unikátní populaci mrožů.

 

V premiéře Český rozhlas Plus pořad odvysílá těsně před koncem roku, v sobotu 28. prosince v 10:30. Vy ale můžete přijít do Skautského institutu (Staroměstské náměstí 1, Praha) a 5. prosince v 19:30 se do debaty sami zapojit.

Související