Před 90 lety stanul první Čech na březích Antarktidy. Podpořil ho Masaryk i Baťa

25. leden 2019

Učitel zeměpisu, kterému se podařilo připojit k výpravě za významným prvenstvím, si získal sympatie prezidenta Masaryka i podnikatele Bati. O svém dobrodružství stihl napsat knihu, ale v pouhých 31 letech tragicky utonul pod převrácenou kánoí.

Doktor Václav Vojtěch se zapsal do historie jako první Čech, jehož noha se dotkla břehů Antarktidy. Stalo se to 27. ledna 1929. A účast na výpravě za jiným prvenstvím – historicky prvním přeletem kontinentu – mu přinesla dokonce i prestižní Zlatou medaili amerického Kongresu.

Učitel za polárním kruhem

Původně byl Vojtěch učitelem zeměpisu, ale později se stal redaktorem tiskové kanceláře Central European Press. Právě tam se dozvěděl o plánované letecké expedici Richarda Byrda k jižnímu pólu a zatoužil se cesty zúčastnit.

Na cestu mu přispěli prezident Masaryk, Tomáš Baťa, ale i další lidé.
Michal Janouch, vedoucí polární sekce České geografické společnosti

Dopisování s vedoucím výpravy ovoce nepřineslo, a tak se houževnatý mladík vydal na vlastní pěst na Nový Zéland, kde se mu nakonec skutečně podařilo k expedici připojit  ve funkci topiče, později se stal cvičitelem psích spřežení.

Václav Vojtěch, polárník

„Celá expedice trvala v podstatě dva roky, protože tam velmi záleží na počasí. Od ledna do listopadu 1929 čekali na vhodné podmínky,“ říká vedoucí polární sekce České geografické společnosti Michal Janouch. 

Přelet se nakonec expedici skutečně vydařil a Václav Vojtěch se stal jedním z těch, kteří si za účast na výpravě vysloužili nejvyšší civilní americké ocenění, Zlatou medaili Kongresu.

Tragická smrt 

Po návratu domů ještě stihl napsat knihu Námořníkem, topičem a psovodem za jižním polárním kruhem, v níž vzpomínal na průběh expedice. Jeho plány na další dobrodružství, tentokrát na Aljašce, ale v roce 1932 zkřížila tragická smrt. Utonul totiž pod převrácenou kánoí ve vodách Labe.

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.