Válečný rok 1944. Rozhlas vysílal o atentátu na Adolfa Hitlera, zemětřesení v Argentině nebo výročí narození Bedřicha Smetany

24. květen 2024

První polovina válečného roku 1944 zahrnovala několik událostí, které se staly zásadními pro další vývoj konfliktu. Spojenci se vylodili v jižní Itálii a za několik měsíců osvobodili Řím. Na východní frontě byla ukončena blokáda Leningradu a Sověti připravovali největší operaci vojenské historie s krycím názvem Bagration.

Čtěte také

V rozhlasovém archivu se z března 1944 dochoval rozhlasový projev protektorátního prezidenta Emila Háchy, a to k jeho 5. výročí ve funkci. Tehdy už těžce nemocný Hácha četl velmi zlomeným hlasem a lidé přítomni nahrávání mu radili, ať mluví rázněji.

O dost jistěji vyznívají projevy tehdejšího ministra školství a lidové osvěty Emanuela Moravce – třeba na manifestaci mládeže k 55. narozeninám Adolfa Hitlera.

Generál Ludvík Svoboda u vojáků a stíhač RAF Karel Kuttelwascher

V Sovětském svazu pak vznikl 1. československý armádní sbor, coby svazek československé zahraniční armády bojující na východní frontě. Výraznou postavou tehdejšího snažení byl generál Ludvík Svoboda.

Čtěte také

V archivu se dochovala velmi cenná nahrávka z jeho projevu, který věnoval zástupcům zahraničních jednotek. V Londýně byl zase pořízen rozhovor se stíhačem a nejúspěšnějším českým pilotem v řadách RAF Karlem Kuttelwascherem. Ten posluchačům přiblížil své první lety nad Francií a taky dojmy ze zájezdu do USA.

Zahraniční nahrávky

Klíčovým mezníkem nejen roku 1944, ale také celého období druhé světové války, bylo vylodění Spojenců v Normandii. Operace Overlord či Den D, jak se invaze často označovala, představovala největší obojživelnou akci v dějinách. Zaznamenala jí i původní nahrávka BBC s komentářem britského hlasatele Johna Snagge, kterou Archiv Plus nabízí.

Čtěte také

K dispozici dnes máme taky záznam zahraničního vysílání, který informuje o atentátu na Adolfa Hitlera. Bombový útok v konferenční místnosti hlavního stanu v Rastenburgu zorganizovala 20. července 1944 skupina německých důstojníků v čele s plukovníkem Clausem von Stauffenbergem.

Kultura

Protektorátní rozhlas se věnoval i kultuře. Z dubna 1944 se dochovala reportáž Josefa Cincibuse z pražského Vyšehradu k výročí narození i úmrtí hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Političtí představitelé rádi dávali kulturní osobnosti do smyšleného kontextu s nacistickou ideologií.

autoři: František Šedivý , Radim Štícha
Spustit audio

Související