Václav Erben a jeho kapitán Exner, soudruh džentlmen

20. duben 2023

Už deset let nás dělí od smrti spisovatele Václava Erbena, otce slavné literární postavy kapitána Exnera. Jediného kapitána komunisty ovládané Veřejné bezpečnosti, kterého nikdy nikdo neoslovil „soudruhu“. Václav Erben toho ale napsal víc, jak v pořadu Portréty připomene historik Eduard Burget.

Václav Erben se narodil 2. listopadu 1930 v Náchodě, vystudoval divadelní dramaturgii a rozhlasovou režii.

Čtěte také

Pracoval jako novinář v Československém vojáku, ve Vojenském zpravodajství, v domácím zpravodajství ČTK, později v nakladatelství Mladá fronta a ve Filmovém studiu Barrandov. Určitě měl tak odkud čerpat náměty pro svoje knížky. Ty první (Srdce nebylo zasaženo a Týden žurnalisty Korina) umístil do vojenského prostředí.

Rád říkal, že „bloumá dějinami“, byl zvídavý. Archeologie a historie ale nebyly jen zájmy literárními, které vytěžil ve svých nejlepších detektivkách Poklad byzantského kupce, který byl rovněž úspěšně zfilmován, nebo Vražda pro Zlatého muže a Denár v dívčí dlani. Sám se léta zabýval studiem problematiky počátku českého státu. V Pamětech českého krále Jiříka z Poděbrad se pokoušel řešit problém státu a moci.

Mluvčím ČSSD

Čtěte také

Snad v každé knize používal oblíbené úsloví „to je osud“. Pro širokou čtenářskou obec nebyl spisovatelem jen tak ledajakým, uznávali ho jako jednoho z nejlepších a nejúspěšnějších autorů dobré české krimi literatury.

Jeho detektivky s kapitánem Exnerem mizely z pultů knihkupectví rychlostí blesku i po roce 1990 a zjevně nevadilo, že většinou byly zasazeny do doby reálného socialismu.

Elegantního a vzdělaného kriminalistu kapitána Michala Exnera, který jezdil v historické mercedesce, měl rád krásné ženy a navíc mu to hbitě myslelo, uvedl spisovatel na detektivní scénu v 60. letech. Exnerovek napsal do roku 1991 dvanáct a na dlouhou dobu se odmlčel.

Čtěte také

Nechával se slyšet, že už žádnou knížku s kapitánem Exnerem nenapíše, neboť případy, které jeho hrdina lehce řešíval, protože rozuměl lidským povahám, byly vytěsněny brutální a primitivní kriminalitou. Přece však Exnera oživil ve třinácté a poslední knížce Vražda ve společnosti Consus (2001).

Přes zálibu v historii se Erben ocitl i v politice. Tři roky byl tiskovým mluvčím ČSSD a v roce 1996 kandidoval i do Senátu. Několik let působil v Radě České televize jako místopředseda. Dvakrát z ní sám odešel. K sociální demokracii měl blízko, jeho rodiče se seznámili v prvomájovém průvodu této strany. A jeho dlouholetou životní družkou byla Olga Buzková, matka právničky a političky Petry Buzkové.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související