Uzavření amerických hranic pro imigranty nemá logiku. Trump nezvládá pandemii, takže potřebuje jiné téma, myslí si analytik Anýž

22. duben 2020

Donald Trump ve středu pravděpodobně uzavře hranice Spojených států pro ty, kteří se ucházejí o trvalý pobyt v zemi. Zákaz má trvat nejméně 60 dní a není vyloučené, že později vydá další, který omezí i další typy imigrace.

Čtěte také

Prohlásil to s tím, že až jeho tým přesné znění prezidentského výnosu vypracuje, tak by měl být dnes (ve středu 22. dubna) připravený k podpisu. Trump tvrdí, že se tak snaží podpořit zaměstnanost Američanů po pandemii koronaviru. 

Podle médií chce pozastavit i vydávání zelených karet a pracovních víz. „Ve světle útoků neviditelného nepřítele, stejně jako nutnosti ochránit zaměstnání našich SKVĚLÝCH amerických občanů, podepíšu exekutivní příkaz, který dočasně pozastaví imigraci do Spojených států, napsal Trump na Twitteru.

Podle komentářů amerického liberálního tisku se prezident snaží zneužít krize k tomu, aby dosáhl svých politických cílů a fakticky zastavil migrační proudy na jihu státu.

Trump covid-19 nezvládá

Redaktor a analytik serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž, který dlouhodobě sleduje dění v USA, ve vysílání Českého rozhlasu Plus tvrdí, že v tom není nic jiného než snaha získat zpět politické body.

„Většina voličů si totiž teď myslí, že pandemii covid-19 nezvládá, takže se snaží z tohoto tématu vyskočit a skočit do úplně jiného tématu. On se teď vlastně jen vrací k heslu America first, a to jen pro Američany,“ říká Anýž.

Čtěte také

Odpor proti migraci, a to nejen proti nelegální, o které Trump mluvil v kampani v roce 2016, mu totiž pomohl vyhrát volby. „Tehdy říkal, že chce snížit i legální migraci. Na zelené karty nebo pracovní víza ročně přichází milion lidí. Tehdy tvrdil, že to chce snížit na polovinu, podařilo se to tak o třetinu… Takže opravdu jen vrací na stůl téma, které mu pomohlo vyhrát volby.“

Nemá to ale logiku

Anýž upozorňuje, že podle většiny studií, které zkoumají pracovní trh, sice překryv legálních migrantů na volná pracovní místa existuje, ale nejsou to prý žádná velká čísla.

„Před pandemií byla rekordně nízká 3,5% nezaměstnanost (byla na 50letém minimu). Ještě před měsícem se Trump chlubil, že jsou Hispánci a Afroameričané rekordně dobře zaměstnáni. A o stejná místa teď jde, ale prezident říká, že kdyby přicházeli další, tak ta místa zabijí. Ale logiku v tom nehledejte, je to pouze politické gesto, které nemá žádnou ekonomickou logiku,“ dodává Daniel Anýž na Plusu.

Celý rozhovor včetně shrnutí amerického dění Jana Kaliby si poslechněte v audiozáznamu. Ptala se Martina Mašková.

Spustit audio

Související