WHO má problém nejen s Trumpem, ale prohrává i boj o roušky, píše slovenský deník SME

17. duben 2020

Češi a Slováci vyhráli nad Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doslova ideologický spor. Koronavirovou krizi z perspektivy obou národů a autority v oblasti globálního zdravotnictví komentuje pro slovenský deník SME Peter Schutz.

Z pandemie sotva vyjde někdo jako vítěz. Světová zdravotnická organizace má ale nakročeno k tomu, aby zapsala největší porážku. Na Slovensku je podle SME památný především skeptický názor na roušky.

Čtěte také

Česko a Slovensko zavedly jejich povinné nošení na veřejnosti a organizace následně vydala opravné stanovisko, po kterém opatření přijaly i další státy. Triumf v ideologickém sporu je vyznamenáním pro česko-slovenské krizové štáby a naznačuje, že organizace, stejně jako několik jiných agentur OSN, potřebuje radikální reformu, uvádí list.

Jiný a zřejmě větší problém s WHO má americký prezident Donald Trump, který zastavil její financování. A to v situaci, kdy je zdravotnická agentura OSN bez amerických peněz v problémech. Argument prezidenta je prosazování čínských zájmů, což není vůbec mylné, právě naopak. I když se tím Trump částečně zbavuje i vlastní odpovědnosti.

Nezdravou vazbu autorit v organizaci na Peking konstatují mnohé analýzy poukazující například na ignorování poznatků v boji s koronavirem na Tchaj-wanu, který slavil se svým postupem úspěch. Docházejí až k závěrům, že WHO šíří falešnou domněnku o dynamické a energické Číně, která nejprve „vyhnala virus z vlastního domu”, aby potom „nezištně“ pomohla Evropě. USA a celý Západ tak nenápadně přenechávají Číně čím dál víc vlivu, komentuje Peter Schutz pro slovenský deník SME.

Čínská ekonomika padá

Čínská ekonomika se v prvním čtvrtletí snížila poprvé od roku 1976. Píše o tom deník South China Morning Post. Pokles úřady zaznamenaly u průmyslové výroby, maloobchodního prodeje a investic do fixních aktiv především kvůli pandemii koronaviru.

Čtěte také

Během prvních tří měsíců roku čelila druhá největší ekonomika na světě rozsáhlému odstavení. Nová data zveřejněná Národním statistickým úřadem potvrdila propad, který byl horší než předpovídaných 6 %. Výhled v minulosti zveřejnili například analytici společnosti Bloomberg.

Také ve Spojených státech vykázaly maloobchodní tržby a průmyslová produkce v březnu rekordní pokles, zatímco klíčové ekonomiky eurozóny, jako jsou Německo a Francie, už se nacházejí v recesi. Ve zprávě z tohoto týdne Mezinárodní měnový fond uvedl, že planeta čelí nejhoršímu poklesu od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Globální ekonomický růst se podle odhadů v roce 2020 sníží o 3 %. Samotná čínská ekonomika bude mezitím růst o 1,2 %, tedy výrazně pod lednovou prognózou Mezinárodního měnového fondu. Pokud se tak stane, Peking zmešká svůj dlouhodobý cíl zdvojnásobit ekonomiku z úrovně roku 2010, což je pro vedení komunistické strany klíčové, informuje South China Morning Post.

Na koronavirus častěji umírají muži

Trendu, který se opakuje ve všech zemích, nemohou zatím vědci přijít na kloub. Téma pro britský The Guardian. Bylo jasně zdokumentováno, že nemoc covid-19 víc postihuje starší a jinak nemocné lidi. Vypadá to, že lidi „diskriminuje“ i podle pohlaví. Nejnovější údaje Spojeného království z Národního statistického úřadu přibližují data, podle kterých muži umírají téměř dvakrát častěji než ženy.

Čtěte také

Tento trend byl poprvé zaznamenán v Číně a následně i ve Francii, Německu, Íránu, Itálii, Jižní Koreji a už i ve Velké Británii. Na Apeninském poloostrově tvoří muži 71 % všech úmrtí. Ve Španělsku údaje zveřejněné ve čtvrtek naznačují, že zahynulo dvakrát víc mužů než žen.

Jako možné vysvětlení se nabízí kouření cigaret. V Číně kouří téměř 50 % mužů, ale pouze 2 % žen, a proto se předpokládá, že základní rozdíly ve zdraví plic přispívají mužům trpícím horšími příznaky a následky. Hypotézu podpořila i zpráva publikovaná minulý měsíc, která zjistila, že kuřáci tvoří asi 12 % pacientů, kteří mají méně závažné příznaky, ale zároveň 26 % z těch, kteří skončili na jednotce intenzivní péče nebo zemřeli.

USA a czar

O míře opatření v souvislosti s koronavirem budou v USA znovu rozhodovat guvernéři jednotlivých států. Americký prezident Donald Trump jim pravomoc vrátil a nabídl případný poradní hlas. Informuje o tom Politico.

Čtěte také

Několik dnů poté, co vyhlásil svou „úplnou autoritu“, prezident otočil a odpovědnost znovu přenechal šéfům jednotlivých států. Zároveň představil obecné pokyny pro postupné nastartování ekonomiky. Výzvu označil Trump jako Znovuotevření Ameriky, tedy parafrází na své volební heslo Make America Great Again.

V souvislosti s nastartováním ekonomiky chtějí někteří pracovníci ve Washingtonu, aby prezident jmenoval takzvaného czara, tedy osobu zodpovědnou za konkrétní řešení, v tomto případě hospodářský růst nebo snížení nezaměstnanosti. Citovaný vyšší úředník Bílého domu ale řekl, že je to nepravděpodobné, „protože prezident Trump se považuje za jediného czara, kterého země potřebuje,” uzavírá Politico.

Víc v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související