Jan Bednář: Dopady koronavirové pandemie na světovou ekonomiku

5. duben 2020

Ekonomické následky současné pandemie se předem spočítat nedají. Je ale jisté, že světové hospodářství bude touto krizí výrazně oslabeno.

Světová banka už varovala před blížícím se hospodářským úpadkem, který zasáhne všechny státy, kde koronavirus útočí. Obzvláště chudé asijské země, kde lze očekávat nárůst počtu obyvatel žijících pod hranicí chudoby v řádu desítek milionů lidí.

„Značná ekonomická ztráta se zdá být nevyhnutelná,“ uvádí doslova nejnovější dokument Světové banky.

Miliony lidí v ohrožení

Čtěte také

Podle předběžné predikce jejích ekonomů upadne do chudoby jen v regionu východní Asie a Tichomoří v důsledku současné pandemie v letošním roce asi 24 milionů lidí. To je ale odhad ještě relativní příznivý. Podle horšího scénáře, který uvádí stejná studie, by to zrovna tak mohlo být 35 milionů lidí, ze kterých prý bude 25 milionů jen v Číně.

Odhady vývoje samotného čínského hospodářství se v této chvíli dost liší. Ty optimistické počítají se zpomalením růstu HDP Číny na dvě procenta v roce 2020 oproti šesti procentům v roce 2019. Podle méně optimistických odhadů se letos růst čínského hospodářství úplně zastaví.

Čtěte také

Současná pandemie bude mít podle ekonomů Světové banky devastující účinky na všechny asijské státy, kde se v posledních letech soustředila průmyslová výroba, zejména na Vietnam, Singapur, Tchaj-wan a Jižní Koreu.

Pandemie hodně poškodí i Japonsko, které už začíná počítat nemalé ekonomické ztráty v souvislosti s odložením olympijských her v Tokiu na příští rok.

Severní Korea

Ale jedinou zemí v tomto regionu, které se údajně pandemie vůbec netýká, je Severní Korea. O pravdivosti oficiálního tvrzení jde však úspěšně pochybovat. Severokorejský režim, jak známo, zatajuje pravdivé informace ve všech oblastech a bylo by jistě bláhové věřit oficiální severokorejské statistice, která uvádí, že v zemi dosud není jediný člověk nakažený virem z Číny.

Něco takového je velmi nepravděpodobné už proto, že pandemie krutě řádila v sousední Jižní Koreji, a také proto, že hlavním obchodním partnerem Severní Koreje je právě Čína.

Jan Bednář

Světová banka ovšem připomíná, že Čína se stala v uplynulé dekádě doslova „motorem“ světové ekonomiky a zastavení tohoto stroje bude mít nepříjemné následky. Nárůst chudoby ve světě vyvolává nejen samotné onemocnění a vysoké náklady na léčbu, ale vznikají nepřímé ztráty jako ztracené zisky z neuskutečněné hospodářské činnosti.

Stručně se to dá říct jednou větou: Chudí budou ještě chudší a bude jich víc. A ti dosud bohatí víc nezbohatnou.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Související