Trump ignoruje pandemický plán Spojených států, dokonce jedná v jeho rozporu, popisuje Politico

26. březen 2020

Tým amerického prezidenta Donalda Trumpa nejednal podle vlastní pandemické příručky Národní bezpečnostní rady.

69stránkový dokument z roku 2016 poskytuje seznam priorit, které administrativa ignorovala. Upozorňuje na to Politico. Jak pro něj uvedli čtyři bývalí funkcionáři, byl Bílý dům o existenci knihy informován rok po jejím vzniku v roce 2017. Trumpova administrativa, státní úředníci i pracovníci nemocnic teď bojují s tím, aby získali potřebné roušky, rukavice a další zdravotnické bezpečnostní vybavení pro boj s virem. Podle lékařů je to ale příliš pozdě a kvůli zbytečným prodlevám nejsou v bezpečí.

Čtěte také

Právě podle dřív neodhalené pandemické příručky měla vláda zahájit celonárodní úsilí o obstarání osobního ochranného vybavení už před dvěma měsíci. „Existuje dostatečné osobní ochranné vybavení pro zdravotnické pracovníky, kteří poskytují lékařskou péči?“ cituje Politico z příručky, která nabízí jedno předběžné rozhodnutí, které by úředníci měli řešit, když čelí potenciální pandemii.

Pokud vybavení mají, řeší se možné signály, že by zásoby mohly dojít. Pokud ochranné pomůcky chybí, měl by na ně Strategický národní fond uvolnit prostředky od státu. Tato strategie patří mezi stovky taktik a klíčových politických rozhodnutí stanovených v příručce Národní bezpečnostní rady o boji proti pandemii.

Další doporučení zahrnují rychlý postup při odhalení potenciálních ohnisek nebo zajištění dodatečného financování. Manuál zároveň zdůrazňuje významnou odpovědnost Bílého domu za omezení rizik potenciálních pandemií, což přímo kontrastuje se zpožděnou reakcí Trumpovy administrativy a nedávnými signály prezidenta, že by mohl zrušit doporučení v oblasti veřejného zdraví, popisuje Politico.

Jednejte okamžitě, radí Draghi

„Okamžitě jednejte. Bez obav o zvýšení veřejného dluhu.“ To navrhuje vládám postiženým novým typem koronaviru bývalý prezident Evropské centrální banky a exguvernér Italské národní banky Mario Draghi.

Čtěte také

Jeho slova nabízí na svých stranách italský deník La Repubblica. Okamžitý zásah na podporu ekonomiky je podle něj více než vhodný, protože ztráta času by mohla znamenat propadnutí do recese, ze které by bylo velmi obtížné se dostat ven. Nabádá, aby vlády mobilizovaly všechny zdroje pro ochranu podniků a zaměstnanců, včetně firem z finančního sektoru.

Pandemii Draghi nazývá tragédií biblických rozměrů, a to nejen kvůli ztrátám na životech, ale také ekonomickým důsledkům. Větší zadlužení zemí je podle něj lepší alternativou než destrukce výrobní kapacity nebo zvýšení daní.

Někdejšího prezidenta Evropské centrální banky teď často citují nejrůznější média, protože s rozhodností dokázal čelit krizi Evropské měnové unie v roce 2012, tedy když politikou kvantitativního uvolňování chránil euro. Jeho prohlášení a činy byly tehdy velmi odlišné od postoje současné prezidentky Christine Lagardeové, připomíná italský deník.

Draghi oceňuje kroky, které doposud evropské vlády podnikly. Označil je za odvážné a nezbytné a určitě si podle něj zaslouží podporu. Nicméně nestačí. Ekonomické náklady budou obrovské a nevyhnutelné. Proto je specifickým úkolem států používat své zdroje na ochranu občanů a ekonomiky před šoky, za které soukromý sektor není odpovědný.

„Musíme zabránit lidem, aby ztratili zaměstnání, jinak vystoupíme z krize se stále nižší úrovní zaměstnanosti. Nestačí jen odložit platbu daní: do systému musí být okamžitě zavedena likvidita a banky musejí půjčovat peníze podnikům bez nákladů,” uzavírá Mario Draghi pro deník La Repubblica.

Dyson a Airbus budou vyrábět ventilátory

Společnosti Dyson a Airbus čekají v Británii na povolení vyrábět plicní ventilátory. Téma pro list Guardian. Firmy by mohly od příštího týdne vyrábět až 30 tisíc přístrojů a pomáhat Národní zdravotní službě s bojem proti Covidu-19 na ostrovech.  

Čtěte také

Zástupci Dysonu uvedli, že obdrželi objednávky na 10 tisíc ventilátorů a jsou připraveni zahájit práci. Spolu se samostatným projektem konsorcia výrobců vedeného Airbusem očekávají, že jim dá vláda příští týden zelenou.

Ve středu večer společnost Dyson vydala dokumentaci se specifikací svého prototypu CoVent. Konsorcium Ventilator Challenge UK vedené Airbusem přišlo s odlišným návrhem. Chce s podporou Westminsteru navýšit produkci stávajících modelů. Kabinet, který chce zvýšit počet ventilátorů z přibližně 8 tisíc na uvedených 30 tisíc, zvažuje, jakou možnost vybrat. Pravděpodobně ale odsouhlasí obě.

Vrah z Christchurch se nečekaně přiznal

Deník Australian informuje o vývoji procesu s viníkem masakru ve městě Christchurch na Jižním ostrově Nového Zélandu. Brenton Tarrant tam loni zastřelil 51 lidí a dalších 49 zranil. Teprve 28letý extremista se k činům nečekaně přiznal. Obvinění zahrnovala kromě vražd i pokusy o vraždu a terorismus. Datum odsouzení a délka trestu ještě nejsou známé.

Kevin Tso, který se na Novém Zélandu stará o podporu rodin obětí, uvedl, že přeživší a pozůstalí stále čelí zdlouhavé cestě k uzdravení. „Podporujeme stovky lidí, kteží stále potřebují pomoc s návratem do svých životů. Mají náš nejvyšší respekt a slibuji, že tady pro ně budeme, dokud nás budou potřebovat,” řekl pro Australian.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.