Ukrajinistka: Zelenskyj se snaží udržet si přízeň republikánů i demokratů. Jeho plán nebude ohromující

27. září 2024

Prezident Volodymyr Zelenskyj svým takzvaným vítězným plánem na ukončení ruské agrese vzbudil rozpačitou reakci Bílého domu. Jak realistická je válečná politika Ukrajiny? „Neočekávala bych ohromující plán. Nemůže v něm být nic ohromujícího. Je to spíše taková filozofická záležitost, co by bylo dobré Ukrajině poskytnout,“ domnívá se v rozhovoru pro Český rozhlas Plus ukrajinistka Lenka Víchová.

Prezident Zelenskyj se má kromě návštěvy Bílého domu setkat také s prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Ten přitom prohlásil, že Zelenskyj se stal součástí předvolební kampaně Kamaly Harrisové a schůzku původně zrušil. Teď ji ale zase obnovil a ukrajinský prezident čelí částečné kritice.

Čtěte také

„Volodymyr Zelenskyj zvolil postup, že svůj plán ukáže nejenom činnému prezidentovi Spojených států, ale přednese jej i oběma kandidátům. Ukrajina se velmi snaží udržet si podporu jak u demokratů, tak republikánů,“ domnívá se ukrajinistika Lenka Víchová.

Trump se ale netají, že ve chvíli, kdy by se vrátil do Bílého domu, tak razantně sníží podporu Ukrajiny. Také nepřesvědčivě tvrdí, že by konflikt na Ukrajině vyřešil během 24 hodin, což je v rozporu s ukrajinským pohledem.

„Ukrajinci to berou jako předvolební boj, který je verbálně vůči Ukrajině velmi krutý. Když se ale podíváme do minulosti, jak se choval a co říkal dříve Donald Trump, tak to byla jeho administrativa, která poskytla Ukrajině první zbraně, i když lehké. Od té doby je to tabu,“ připomíná expertka předválečnou éru po okupaci Krymu v roce 2014.

Tajný plán

Podrobnosti o Zelenského pětibodovém plánu jsou ale doposud skryté.

„Ukrajina o něm neví nic. Prezident Zelenskyj sděluje více věcí zahraničním médiím a politikům. Hledá partnery a spojence, to je jasné. Odjel ale do Spojených států bez toho, aby svůj plán komunikoval doma,“ podotýká v Interview Plus ukrajinistika.

„Neočekávala bych ale ohromující plán. Nemůže v něm být nic ohromujícího. Není to plán, který má kroky, podle kterých se bude postupovat. Je to spíše taková filozofická záležitost, co by bylo dobré Ukrajině poskytnout,“ odhaduje Víchová.

Přiklání se ukrajinská politika k autoritářské formě vlády? Jakou odezvu měla výměna ministrů ukrajinské vlády? A připustí Ukrajina ztrátu částí svého území? Poslechněte si celý rozhovor nahoře v článku.

autoři: Šárka Fenyková , fos

Související