Týden očima Petra Schwarze: Svět slepých uliček

5. duben 2020

Vůdci některých zemí zvolili pro boj s koronavirem pozoruhodné metody.

Běloruský vládce Lukašenko, označovaný za posledního diktátora v Evropě, jako lék proti nákaze postupně nabídl práci na poli, nejlépe s traktorem, panáka vodky, sport, větrání, hokejové kluziště nebo třikrát týdně saunu, ovšem s umytýma rukama a panákem vodky.

Čtěte také

„Já tu žádný virus nevidím,“ vysvětloval minulý víkend Lukašenko na amatérském hokejovém turnaji, který se svým týmem pochopitelně vyhrál. Bělorusko se stalo světovým unikátem, kde stále probíhají masově navštěvované sportovní soutěže včetně fotbalové a hokejové ligy. Podle oficiálních údajů je v Bělorusku zatím nakažených relativně málo. Jen je otázkou, jestli nejsou nakažení pro úřady stejně viditelní jako pro Lukašenka virus.

Komunistická Severní Korea pod vládou třetího z dynastie Kimů stále tvrdí, že je jednou z posledních zemí, kterým se nákaza vyhýbá. To odborníci považují vzhledem k její poloze mezi dvěma dřívějšími hlavními ohnisky šíření epidemie za prakticky nemožné.

Oficiálně není žádný nakažený ani v postsovětském Turkmenistánu. Tam má ale diktátor Berdymuhamedov proti šíření viru účinnou pojistku. Úřady slovo „koronavirus“ zakázaly, zmizelo z médií i zdravotnických brožurek a podle reportéra turkmenské sekce Rádia Svobodná Evropa zatýkají na ulicích civilní policisté ty zločince, kteří se o koronaviru na veřejnosti baví, nebo dokonce nosí roušku. Berdymuhamedov má se zakazováním zkušenosti, dříve už zakázal třeba bikiny, kraťasy nebo také černá auta, ale úspěšně zakázat koronavirus by byl majstrštyk. Na něj totiž policajti v civilu moc neplatí.

To brazilský krajně pravicový prezident Bolsonaro má ještě jiný recept. Vyzval spoluobčany, aby se dnes připojili k celonárodnímu půstu, a tak si ještě více naklonili Boha, který je podle jednoho z Bolsonarových výroků stejně Brazilec. Ostatně koronavirus je podle brazilského prezidenta jen lehké nachlazení a krize kolem něho je jen lživá zpráva neboli fake news mainstreamových televizí a novin, která má za cíl Bolsonara zbavit moci.

Problémy v komunikaci

Čtěte také

Způsob komunikace české vlády, a zvláště jejího předsedy tento týden, opět budil údiv a pochybnosti, jestli je vůbec vláda schopná komunikovat mezi sebou. Tak například premiér Babiš oznámil v rozhovoru pro Blesk, že při postupném otevírání škol bude potřeba zajistit metrové rozestupy mezi žáky a také rozfázování začátků hodin, aby se nepotkávaly děti z různých tříd. A následně ministr školství Plaga a další odborníci museli vysvětlovat, že to prostě není v praxi uskutečnitelné.

Program Pětadvacítka na pomoc OSVČ Babišova vláda schválila, ale když se objevila oprávněná a silná kritika i vtipy ve smyslu, že ona Pětadvacítka ve skutečnosti znamená počet těch, kterých se pomoc bude týkat, premiér otočil a ministryni i program zkritizoval.

O tom, dokdy by se měl prodloužit nouzový stav, tvrdí také premiér Babiš a nový předseda Ústředního krizového štábu, vicepremiér Hamáček, do médií setrvale každý něco jiného. Jestli je úkolem udržovat národ ve stavu neustálého zmatení a dohadů, co tedy bude platit a co ne, pak je to politika úspěšná. Bylo by ale lepší zkusit politiku jinou.

Bezmezná drzost

Z muzea nedaleko Amsterdamu, kvůli koronaviru uzavřenému, ukradli neznámí lupiči obraz Vincenta van Gogha s odhadovanou hodnotou ve stovkách milionů korun. Brzy ráno v den nedožitých 167. van Goghových narozenin se do moderního muzea probourali skleněnými vstupními dveřmi, nenechali se rušit alarmem a beze stopy zmizeli, než dorazila policie.

To se přece jen nepodařilo pěti maníkům, kteří na pásy opatřených terénních motorkách a sněžném skútru rozjezdili v půlce týdne nejcennější části Krkonošského národního parku. Proháněli se hlavně nejpřísněji chráněnou zónou od Míseček do Obřího dolu a zpět, než je policisté a strážci parku chytli. „Tohle jsme ještě nezažili,“ neskrýval šok z jejich drzosti a bezohlednosti mluvčí KRNAPu Drahný.

Ať současná krize probouzí v lidech spíše to dobré než to špatné, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související