Trump je předvídatelný ve fašistickém smyslu, bude tvrdit, že je mučedník, myslí si historik Snyder

17. červenec 2024

V kampani před podzimními volbami bude po boku Donalda Trumpa stát senátor J.D. Vance. V rámci Republikánské strany patří Vance k největším izolacionistům, hrál klíčovou roli ve zdržování pomoci Ukrajině, a z evropských politiků má nejvlídnější slova pro Viktora Orbána. „Zeptejte se, co Rusové chtějí, aby se stalo, a Trump to pravděpodobně udělá,“ popisuje v pořadu Interview Plus americký historik a profesor Yaleovy univerzity Timothy Snyder.

Po pokusu o atentát na bývalého prezidenta a republikánském sjezdu v Milwaukee, kde získal oficiální nominaci Republikánské strany, je Donald Trump připraven znovu bojovat o prezidentské křeslo. „Tentokrát jsou republikáni o něco více hypnotizování internetem než demokraté,“ myslí si Snyder.

„Republikáni si myslí, že vyhrají o 10 procentních bodů, protože jim to říká jejich internetová bublina, zatímco Bidenova kampaň utratila spoustu peněz za terénní kanceláře ve státech, kde není o vítězi rozhodnuto, a po celé zemi. Dělají mnohem víc osobní práce, kterou člověk na internetu nevidí, a proto ji nebere v úvahu,“ doplňuje.

Čtěte také

Odhadnout vítěze amerických prezidentských voleb je ale podle něj nemožné. Především proto, že do listopadu se bude dít spousta nepředvídatelných věcí.

Jiné věci ale označuje Snyder za předvídatelné. „Donald Trump bude tvrdit, že je mučedník, že v listopadu vyhrál volby, bez ohledu na to, jaký bude skutečný výsledek,“ popisuje.

Celkově lze chování Donalda Trumpa předpovídat, říká historik, ale podle jiné logiky než u ostatních politiků. „On žije mentálně v zemi gangsterů nebo fašistů. Je předvídatelný ve fašistickém smyslu,“ vysvětluje. „Zeptejte se, co Rusové chtějí, aby se stalo, a Trump to pravděpodobně udělá,“ dodává.

Obecně ale podle historika nepředvídatelnost podceňujeme, což bylo vidět například u voleb ve Francii. „Můžeme vytvářet všechny matematické modely, které chceme, ale nakonec lidé stejně chodí k volbám a rozhodují se podle důvodů, o kterých někdy ani nemluví,“ varuje.

Evropa centrem demokracie

Evropa by se měla podle Snydera na možnost zvolení Trumpa připravit jako na reálnou možnost. „Je lákavé být pasivní a myslet si: dobře, všechno závisí na Američanech, takže pokud se Trump stane prezidentem, jsme všichni ztraceni a Ukrajina musí prohrát a tak dále,“ říká.

Čtěte také

„Já to tak ale nevidím. Evropa by se mohla na čtyři roky stát světovým centrem demokracie a bylo by to v pořádku. Také si myslím, že by šlo dále zásobovat Ukrajinu. Nebylo by to ideální, ale šlo by to,“ popisuje svou vizi světa, ve kterém by se Donald Trump znovu stal prezidentem.

Trumpa historik celkově hodnotí jako hrozbu pro Ukrajinu a varuje před jeho popularitou v Rusku. „Pokud sledujete jejich propagandistické kanály, v podstatě den za dnem Trumpovi fandí. Stejně jako teď budou fandit Vancoevi. Takže ano, nejlepší šance Rusů na vítězství na Ukrajině vede přes Spojené státy,” zdůrazňuje Snyder.

Výsledek války podle něj značně ovlivní podobu budoucího světa. „Můžete se rozhodnout, dobře, necháme Ukrajince prohrát. Ale pokud necháte Ukrajince prohrát, potvrzujete tím imperiální logiku ruského systému. A kromě toho měníte to, co Rusko je. Učiníte Rusko teritoriálně mnohem západnějším,“ varuje.

Poslechněte si celý rozhovor Interview Plus nahoře v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , bko
Spustit audio

Související