Když se Česku dějí dějiny. Dospělý pohled na srpen 1968

16. srpen 2024

Podcast Českého rozhlasu Plus Na Východ! se spojil s úspěšným „kolegou“ podcastem Přepište dějiny historiků Martina Gromana a Michala Stehlíka. Vznikla tak společná debata o pohledu na srpnové události 1968 a období krátce před nimi a po nich, natočená za účasti veřejnosti v pražském kulturním centru Vzlet 15. července 2024. Nabízíme vám sestřih této debaty, jako bonusový materiál od 23. srpna potom také její plné znění.

ak říká hned v úvodu Ondřej Soukup: „Výročí sovětské invaze v srpnu 1968 nabízí vhodnou příležitost poodstoupit od obecné české a slovenské sebelítosti a podívat se na tuto traumatickou událost našich moderních dějin trochu jinak, dospěleji.“

Čtěte také

Spolu s Josefem Pazderkou, Martinem Gromanem a Michalem Stehlíkem proto diskutují řadu mýtů, které jsou se srpnem 1968 spojené, a to jak na československé, tak ruské straně. 

Jsou to: mýtus o zlých Rusácích a holubičí povaze Čechů, mýtus o socialismu s lidskou tváří i navzdory zkušenosti s maďarským povstáním v roce 1956, mýtus o bratrské pomoci se záchranou socialismu.

To vše zazní v setkání dvou podcastů za neustálého vzájemného popichování, vtipkování a citování klasiků. Pro znalé podcastu Přepište dějiny: ano, i v tomto díle zazní jméno Františka Kriegla.

Natáčení podcastu Na Východ!
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.