Žantovský: Úlohou státu není šířit svobodu, jak řekl v Praze Snyder. Ale nastavit právní i tržní rámec

9. srpen 2024

Vrcholem nedávné konference Hranice (ne)svobody bylo vystoupení amerického historika Timothyho Snydera. Kritické reflexi jeho přednášky s názvem Havel, nepředvídatelnost a svoboda se věnuje podcast Chyba systému. Bývalý ředitel spolupořádající Knihovny Václava Havla Michael Žantovský přiznává, že přednáška v něm vyvolala rozporuplné pocity. „Některé jeho teze jsou neudržitelné a v přímém protikladu s tím, co by se domníval Václav Havel,“ soudí.

Moderátor: Jan Pokorný
Hosté: Apolena Rychlíková, David Klimeš a Michael Žantovský
Editorka: Karolína Kašparová
Zvukový obal: Jaroslav Pokorný
Grafika: František Novotný
Kreativní producent: Lukáš Sapík

Poukazuje na to, že teoretikové českého disentu jako Jan Patočka či právě Havel zdůrazňují, že svoboda musí přicházet zevnitř od jednotlivce jeho mravního vědomí, nikoli od státu.

A právě roli státu podle Žantovského vyzdvihuje Snyder. „Já jsem velmi opatrný a kritický ke snaze státu zasahovat do volného trhu a hospodářství. Ale existují oblasti, kde volný trh nefunguje optimálně – to je vzdělávání, zdravotnictví, životní prostředí a některé jiné. Tam je role státu nezastupitelná,“ připouští bývalý politik a diplomat.

Z přednášky oceňuje metaforu Vladimira Putina coby uhlovodíkového oligarchy, který je v pozici jakéhosi pohanského boha, k němuž se lidé modlí, obětují mu a on nad nimi má nezměrnou moc.

Čtěte také

Snyder ve své přednášce metaforu rozvíjí i na digitální oligarchy, jejichž moc pramení z obrovského množství dat o milionech a miliardách uživatelů.

„Informace se dnes rovná moc. A zde je smysluplná role státu. Jen si myslím, že úlohou státu není šířit svobodu, ale nastavit právní, regulační nebo i tržní rámec. V tom je nezastupitelný,“ poznamenává Žantovský.

Protichůdné kázání

Komentátor David Klimeš oceňuje, že i v Česku vystupují světově známí intelektuálové s kontroverzními přednáškami.

„Nezapomenu na moment, kdy Snyder mluvil o tom, že trh vlastně není vůbec svobodný a je třeba ho regulovat. Nejmenovaný člověk se ke mně naklonil a s posměškem řekl: ‚No jo, komunista.‘ Myslím, že se můžeme bavit o tom, do jaké míry je vlastně demokracie definována tím vnitřním soutěžením a napětím, jinak to už demokracie není,“ soudí.

Žantovskému přednáška připomínala spíš kázání kvakerského pastora, který nabádá k sebezpytování, než přednášku analytika a člověka schopného identifikovat kritická místa dnešní doby.

Čtěte také

V tom mu přitakává i Klimeš: „Kvakerské kázání je hezký termín. V některých svých ‚přikázáních‘ velmi obhajuje stát a vyzývá k obraně institucí. Další jsou až revoluční, kdy říká: ‚nepodřizuj se předem‘ nebo ‚vykroč z řady‘. Mezi tím je zajímavé napětí, vyzývá k víře v pravdu – a odkazuje právě na Havla – a zároveň říká ‚hledej, pátrej, analyzuj‘.“

„Vlastně myslím, že tím napětím a velmi dobrým instinktem vůči střední a východní Evropě si zjednal roli superstar, ve které nyní je. A proto se zde i my hádáme o jeho interpretaci, u které mám pocit, že je často velmi protichůdná,“ dodává.

Novinářka Apolena Rychlíková připomíná Snyderův apel ze závěru přednášky, že pro ochranu svobody a demokracie je důležité i politické a občanské organizování.

„Byla jsem ráda, že nezůstává jen v pozici kritika, ale apeluje na společnosti, které si cení demokracie, že za ni musí i nějakým způsobem bojovat. To je důležitá zpráva,“ shrnuje.

Politický podcast Chyba systému najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v sobotu 10. srpna po 11. hodině a v neděli 11. srpna po 18. hodině.

autoři: Jan Pokorný , ert
Spustit audio

Související

  • Timothy Snyder (English version)

    „Freedom is closely linked to unpredictability,“ began the lecture at the conference Borders of (Un)Freedom conference by history professor Timothy Snyder.

  • Debata Snydera a Musajevové

    Americký historik Timothy Snyder v debatě s ukrajinskou novinářkou a šéfredaktorkou deníku Ukrajinská pravda Sevhil Musajevovou vyzdvihl důležitost kvalitní žurnalistiky.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.