Republikáni se kolem Trumpa semknou. Biden má teď těžší postavení, shodují se experti

16. červenec 2024

Donald Trump na republikánském nominačním sjezdu představil svého kandidáta na viceprezidenta. Je jím senátor James David Vance z Ohia. List Wall Street Journal o něm píše, že v některých věcech je „trumpovitější“ než Trump. „Donald Trump šel na jistotu a vybral si naprosto loajálního člověka,“ říká v Ranním Plusu ředitel Občanského institutu Roman Joch. Mediální konzultant Brady Clough ho označuje za Trumpův klon.

„Vance je mladý a nadějný politik se silným příběhem. Vyrůstal v chudé rodině a napsal o tom knihu, která se velmi prodává,“ popisuje Joch životní dráhu Trumpova čísla dvě. Vance také s Trumpem sdílí naprostou většinu názorů.

Americký mediální konzultant Brady Clough říká, že podle mnohých demokratů je Vance Trumpův klon, který do kampaně nepřinese nic nového.

Čtěte také

„Oba jsou protekcionisté a chtějí se soustředit spíš na řešení problémů u sebe doma,“ říká Joch a dodává, že právě tento postoj je u republikánské strany lehce kontroverzní. Ta totiž byla od druhé světové války pro svobodný obchod.

„Donald Trump minimálně do voleb žádné kritiky ale v republikánské straně mít nebude,“ poznamenává Joch s tím, že se kolem exprezidenta celá strana nyní semkla. Někteří komentátoři tento moment také označují za vrchol Trumpových snah udělat z republikánské strany dceřinou pobočku svého hnutí MAGA (Make America Great Again).

To Joch nevyvrací a dodává, že Trumpův vliv může posílit i to, že smrti unikl o vlásek a mnoho lidí jeho přežití vidí jako boží zásah, což mu může pomoci u věřících Američanů.

Očekává také, že nyní uvidíme o něco umírněnější kampaň, než bychom čekali před několika týdny. „Trump k ní přece jen sám vyzval,“ připomíná Joch.

Záleží na obou stranách

Současný americký prezident a Trumpův oponent Joe Biden na nějakou dobu přerušil svou kampaň a vyzval k uklidnění rétoriky. „Reakce některých demokratů jsou zdrženlivější,“ popisuje Clough, jak situaci vnímají jeho přátelé žijící v USA.

Čtěte také

„Trump k tomuto vedl svojí rétorikou dlouhodobě,“ myslí si Clough. A i když jsou někteří demokraté skeptičtější k volání po ochlazení kampaně v USA, očekává že svoji rétoriku také změní.

Bude se to podle něj odvíjet od toho, jakou rétoriku zvolí republikáni. „Demokraté v těchto případech reagují na silná slova druhé strany,“ říká Clough. Připomíná také incident, kdy Joe Biden řekl, že je z Trumpa potřeba udělat terč. A i když se od výroku později distancoval, tak za něj sklidil velkou kritiku.

Clough shledává, že pro Trumpa atentát přišel ve velmi vhodnou chvíli před nominačním sjezdem, který Trumpa potvrdí jako prezidentského kandidáta republikánské strany. Zmiňuje také Project 2025, ve kterém republikáni popisují kroky, které provedou, pokud se znovu dostanou k moci.

Právě to by podle něj mohlo pomoci Bidenovi, protože republikánský plán obsahuje některé kroky, které jsou nepopulární. „Možná se to pak vrátí k věcnějším tématům, jako je volební program a ne věk,“ uzavírá Clough.

Poslechněte si oba rozhovory nahoře v audiozáznamu.

autoři: Tomáš Pavlíček , hof
Spustit audio

Související