Timothy Snyder převzal české vyznamenání. Lipavský ho ocenil medailí Za zásluhy o diplomacii

15. červenec 2024

Timothy Snyder dlouhodobě upozorňuje na hamižnost a rozpínavost Ruska. Neúnavně to popisuje ve svých knihách a kontext vysvětluje na četných přednáškách. Za přínos pro diplomacii nyní obdržel medaili z rukou českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). „Ukazuje nám, proč a jak bychom měli bránit svobodu a demokracii,“ říkal ministr, když ocenění americkému historikovi uděloval.

Výstupy z konference se objeví jako epizody podcastů Na Východ! a Chyba systému, vznikne také Interview Plus s historikem Timothym Snyderem a šéfredaktorkou Ukrajinské pravdy Sevhil Musajevovou.

Ocenění předal ministr zahraničí Snyderovi na konferenci Hranice (ne)svobody, kterou pořádá Český rozhlas Plus ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.

„Náš region je v současnosti ohrožen agresivním diktátorem, jehož imperiální ambice sahají daleko za hranice Ukrajiny,“ upozornil Lipavský.

A v této souvislosti je podle něj důležité, že se profesor historie snaží vysvětlovat a zasazovat do kontextu nebezpečí, které vyplývá z imperiálních ambicí Ruska. „Ukazuje nám také, proč a jak bychom měli bránit svobodu a demokracii,“ dodal ministr.

Ministr Jan Lipavský (Piráti) předává Timothy Snyderovi vyznamenání

Snyderovi se tak rozhodl poděkovat medailí Za zásluhy o diplomacii. Tu od roku 2019 uděluje český ministr zahraničí za mimořádný nebo dlouhodobý přínos pro českou diplomacii nebo zahraniční politiku a za mimořádné zásluhy při rozvoji mezinárodních vztahů mezi Českem a jinými státy nebo mezinárodními organizacemi.

Čtěte také

Ocenění doposud obdrželo 104 laureátů. Mezi významnými osobnostmi jsou například bývalá americká diplomatka s českými kořeny Madeleine Albrightová, někdejší ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis nebo ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Inspirativní osobnost

Lipavský se s americkým historikem setkal v září loňského roku, když byl v New Yorku. Nechal si tehdy podepsat výtisk knihy Cesta k nesvobodě. Český ministr uvedl, že se často obrací ke Snyderovým textům.

„Profesor Snyder ve svých dílech názorně ukázal, jak snadno mohou nebezpečné ideologie vést ke zhroucení demokracií a nástupu diktatur,“ ocenil jeho schopnosti.

autor: Anna Urbanová
Spustit audio