Tomáš Klvaňa: Babiš a Zeman jsou paradoxně reakcí na to, co se dělo v devadesátých letech

24. říjen 2019

Bývalý novinář a mluvčí tehdejšího prezidenta Václava Klause Tomáš Klvaňa působil mimo jiné jako koordinátor vládní komunikace programu protiraketové obrany. Dnes učí americké vysokoškoláky a pracuje v nadnárodní společnosti.

Během práce i stáží dobře poznal americkou společnost i místní zostřené vnímání rasistických narážek a útoků.

Čtěte také

„Politická korektnost tu zašla příliš daleko. Snaha odčinit rasismus nebo různé typy diskriminace se zhoupla jako kyvadlo, které je potřeba vrátit zase zpátky. Tento trend je potřeba korigovat. Problém je, že lidé jako Trump, ho korigovat nechtějí, respektive chtějí ho korigovat zpátky nezastřeným rasismem,“ poznamenává.

Historie versus dnešní kontext

Dokládá to i kauza vysokoškolské profesorky práva, která se převlékla na Halloween za černošku, a proto byla kolegy vyzvána k odstoupení z oregonské univerzity.

„Ve Spojených státech se to chápe jako rasismus, protože to odkazuje na dávná divadelní představení, kde si začernění herci dělali z černochů legraci a rasisticky a nechutně se jim vysmívali. Dnes je proto těžké vysvětlovat, že to je kontextuální věc.“

Čtěte také

Klvaňa uvádí vlastní zkušenost: „Třeba minulý rok jsem vzal americké studenty do Werichovy vily na stálou expozici. Jsou tam fotky z představení, kde mají Voskovec s Werichem načerněné tváře, protože hrají černé muzikanty. Což byl tehdy od nich výraz obdivu k americkým jazzmanům. Moji studenti to však považovali za rasistické a dehonestující fotky, které by se měly odstranit. A bylo velmi těžké jim to vysvětlit.“

Atmosféra zpětného nárazu

Bývalý novinář a prezidentský mluvčí si všímá zajímavých souvislostí mezi atmosférou ve společnosti normalizačních let a tou dnešní. Upozorňuje i na to, jak zvláštním způsobem zareagovali voliči na korupční aféry v našich moderních dějinách.

„Andrej Babiš a Miloš Zeman jsou velmi paradoxně reakcí na to, co se dělo v 90. letech a začátkem tisíciletí. Paradoxní proto, že se oba velmi mocně podíleli na klientelistickém systému. Prezident Zeman dokonce nejvíc, díky opoziční smlouvě mezi lety 1998 a 2002. A samozřejmě podnikatel Babiš byl jedním z klíčových financiérů politiků. Jednoduše se jim podařilo komunikovat atmosféru jakéhosi zpětného nárazu,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.