Trumpův impeachment nebude, ale další obvinění zůstávají, vysvětluje Tomáš Klvaňa

27. březen 2019

Americký prezident Donald Trump nespáchal žádný trestný čin, ale očištěn není. Takový je závěr amerického ministra spravedlnosti a generálního prokurátora Williama Barra ke zprávě Muellerovy komise. Ta prý nenašla důkazy, které by svědčily o konspiraci s Ruskem v prezidentských volbách.

„Trump je očištěn z toho nejdůležitějšího nařčení, tedy že konspiroval s Rusy, což by mohlo vést i k impeachmentu. Jisté je teď to, že k němu nedojde,“ uvedl v pořadu Pro a proti Tomáš Klvaňa z New York University Prague.

Podle něj byl prezident sice očištěn ze zločinného spolčení, ale je prý jasné, že se jedná o velmi zkorumpovanou vládu. „Ta se velmi pravděpodobně dopustila několika trestných činů. A kandidát na prezidenta Trump se dopustil minimálně trestného činu proti pravidlům předvolebních kampaní.“

Trump například uplácel pornoherečku Stormy Daniels, což je silné podezření na spáchání trestného činu vůči pravidlům financování předvolební kampaně... To je něco, čemu se kongresmani musí věnovat a věnuji se tomu i další prokurátoři... Členové prezidentovy vlády dnes čelí několika vyšetřováním nezávislých prokurátorů.
Tomáš Klvaňa

Historicky je prý Trump nejvíce neoblíbeným prezidentem za posledních několik desítek let. „Dokáže se občas dostat na procento, které by pro jeho předchůdce znamenalo téměř dno. To předurčí i budoucí kampaň, protože je to prezident velmi slabý, i když je teď posílen Muellerovou zprávou.“

„William Barr nám předkládá k uvěření to, že Robert Mueller nedošel k žádnému závěru, tedy neočistil Donalda Trumpa z případného maření spravedlnosti, ale zároveň ho také neobvinil... Nemyslím si ale, že by tato větev vyšetřování někam v v budoucnosti vedla,“ předpověděl Tomáš Klvaňa.

Další podezření nejsou důležitá

„Podezření mohou zůstávat, ale ta noční můra Donalda Trumpa je pryč. Všechno ostatní jsou drobnější věci, které nejsou důležité,“ zhodnotil současný stav publicista Jefim Fištejn.

Ten souhlasí, že bitvy kolem prezidenta budou pokračovat. „Otázkou je, kdo z nich vyjde jako vítěz. To se zatím daří spíše Trumpovi, jak uznávají i sami demokraté. Jejich strana se posunula silně vlevo a k socialistickým chimérám, chybí jím také silný lídr.“

To je toho. Za prvé to je typická metoda Trumpových oponentů. Překládají důkazy o úplně jiné věci... Jeho bývalý právník Michael Cohen... prohlásil, že nikdy neslyšel nic, co by ukazovalo na spolčení s Rusy, v tu chvíli celé vyšetřování zhaslo. Jestli se zjistí nějaké podružnosti, to je úplně vedlejší.
Jefim Fištejn

Podezření tedy mohou zůstávat, ale žádné z nich prý prezidenta neohrožuje. „Mě baví snaha oponentů hnidopišsky vyhrabávat prstíkem cosi, co může vypadat jako zločin, a nafukovat to do těch rozměrů. Očividně nepochopili, že jim to nepomáhá, protože Trump si zachovával vysokou popularitu 44 %.“

„Padlo tu obvinění, jak je současná vláda korumpovaná. Ale i podle amerických zdrojů jde o vládu méně korumpovanou, než by byla případná vláda Hillary Clintonové,“ tvrdí Jefim Fištejn.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související