Daniel Veselý: Trumpovo Pyrrhovo vítězství Aneb osudové nepřátelství mezi USA a Ruskem

26. březen 2019

Téměř dva roky trvající vyšetřování údajných vazeb Donalda Trumpa a jeho spolupracovníků na Kreml probíhalo za intenzivní a místy až obsesivní mediální pozornosti.

Nepřineslo ale žádný hmatatelný důkaz o napojení amerického prezidenta na nepřátelskou velmoc. Demokraté tak přišli o jedno velké eso.

Jan Fingerland: Trump je čistý, tedy patrně

Donald Trump

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller 22 měsíců zkoumal Trumpovo možné spojení s ruským státem a po celou dobu na něj prezident tvrdě útočil.

Demokratická strana ve své úporné snaze zdiskreditovat a sesadit Donalda Trumpa vsadila na jednu kartu. A byla to osudová chyba, neboť mnozí demokraté se místo sebezpytování a analyzování vlastního selhání v minulých prezidentských volbách obsedantně zaobírali údajnou ruskou stopou v Trumpově volebním štábu.

Nicméně progresivní křídlo Demokratické strany se z těchto chyb poučilo a nyní se snaží tuto zkostnatělou politickou platformu odtrženou od své voličské základny v dobrém slova smyslu radikalizovat.

A třebaže je Trump a jeho tým zproštěn jednoho zásadního obvinění, další neméně závažná nařčení zůstávají. Existuje důvodné podezření, že Trumpův kabinet je do značné míry zkorumpovaným podnikem, přičemž excesy jeho zahraniční politiky jsou kapitola sama o sobě.

Tyto kontroverzní aktivity se však nestaly předmětem vyšetřování. A nutno dodat, že se jim nedostalo náležitého zájmu sdělovacích prostředků, a tudíž ani prostoru k jejich kritické analýze.

Globální rizika Trumpova prezidenství

Údajné ruské vazby na Kreml, jimž bylo věnováno tolik mediální pozornosti, nejsou ve srovnání se skandální antiklimatickou agendou a akcelerací jaderné hrozby ze strany Trumpova Bílého domu tak závažným prohřeškem vůči lidstvu.

Jiří Šedivý o Trumpovi: V NATO donedávna všichni chtěli silný leadership. Teď ho máme, i když poněkud brutální

Česko jak jsme na tom, Jiří Šedivý

Česko se spolu s Maďarskem a Polskem stalo v roce 1999 první zemí bývalého východního bloku, která vstoupila do Severoatlantické aliance (NATO). „Alianční velvyslanec“ Jiří Šedivý v Interview Plus řekl, že se za dobu existence rapidně změnil jak její charakter, tak i poslání, a že tlak USA je jen bič na hříšníky.  

Západní sdělovací prostředky těmto zlověstným skutečnostem globálního přesahu však nevěnují tolik pozornosti jako líbivé bondovské historce o agentovi, jenž se zaprodal archetypálnímu nepříteli.

Představa o americkém prezidentovi kujícím pikle s Ruskem je z mediálního hlediska velice svůdná, nicméně americká média se při své honbě za ratingem nejednou dopustila omylu, ba i lži. Podle novináře Glenna Greenwalda jsme se stali svědky jedné z nejostudnějších kapitol americké novinářské historie.

Donald Trump může celou kauzu využít v příštím roce během klání o prezidentský stolec tvrzením, že se proti němu demokraté spolu s velkými mediálními domy jako je CNN nebo MSNBC nespravedlivě spikli, a spoustu voličů obalamutí svou klasickou báchorkou o ambiciózním muži z lidu čelícímu nepřátelským elitám.

Ostrý protikremelský politický kurs

Jan Fingerland: Nemocný Trump v nemocné Americe

Americký prezident Donald Trump

Že Evropa je v rozkladu je Američanům jasné už asi tři sta let. Při pohledu na situaci v tamní politice se zdá, že Spojené státy v rozkladu nejsou, protože už se rozložily.

A třebaže se Donald Trump o ruském prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyjadřuje pochvalně a dříve se snažil v Rusku podnikat, politické kroky jeho kabinetu proti Rusku hovoří za sebe. Jde o názorný paradox Trumpova prezidentství, kdy se proklamace míjejí s reálnými skutky.

Donald Trump je vůči Ruské federaci o poznání tvrdší než jeho předchůdci, neboť nyní usiluje o politický zvrat ve Venezuele, jejíž vláda má s Moskvou přátelské vztahy. Donald Trump také vypověděl klíčovou dohodu s Ruskem o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF), vyzbrojil ukrajinskou armádu či bombardoval klientský režim Kremlu v Sýrii.

Daniel Veselý

Vztahy mezi USA a Ruskou federací jsou v současnosti na bodu mrazu. A mediální posedlost, již doprovázela i vyvrácená zpráva o napadení americké elektrárny ruskými hackery, k tomuto nepřátelství vydatně přispěla. Obě jaderné velmoci zbořily zásadní pilíř globální bezpečnosti symbolizovaný INF a chovají se naprosto nezodpovědně.

A tyto hoaxy a polopravdy jsou jen dalším akcelerátorem vzájemné nevraživosti, jež by se jednoho dne mohla vymknout z rukou. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.