Mělo by se hodně mluvit o tom, že v zemi vládne člověk, který spolupracoval s StB, říká chartistka Roubalová Kostlánová

16. říjen 2019

Psychoterapeutka Věra Roubalová Kostlánová zažila totalitní padesátá léta i normalizaci. Vstoupila se svým mužem do disentu a jako jedna z posledních podepsala Chartu 77.

„To, že se doma a ve školách nemluvilo o morálních hodnotách, postojích a pravdě způsobilo, že se mlčení přenáší. Myslím, že i v dnešní mladé generaci se o věcech málo mluví,“ říká v Osobnosti Plus.

Čtěte také

Gott nemůže být můj vzor

Sama v rodině opakovaně zažila perzekuci. Přišlo jí zajímavé, kolik lidí se přišlo rozloučit s v říjnu 2019 zesnulým Karlem Gottem.

„Samozřejmě na to měli právo. Měl dobrý hlas a byl to dobrý zpěvák. Ale profitoval z režimu v době, kdy museli ostatní umělci potupně chodit před komise a nesměli jezdit do ciziny,“ říká.

„Četl Antichartu, prostě nemůže být můj vzor. Je potřeba o lidech mluvit. O tom, jak žijí, jak mluví, jaké mají hodnoty. Stejně tak by se mělo hodně mluvit o tom, že v zemi vládne člověk, který spolupracoval s StB.“

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí. Chartistka mimo jiné ještě zavzpomíná na dobu disentu. „Podepsali jsme s mužem Chartu, až když jsme se o ní dozvěděli z Rudého práva,“ vzpomíná.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související