Přikrývat selhání minulosti je špatně, říká o přístupu ke Karlu Gottovi farář a disident Rejchrt

7. říjen 2019

Evangelický farář Miloš Rejchrt je nejen disident a někdejší mluvčí Charty 77. Napsal řadu folkových písní, věnoval se překladatelské práci a také si zahrál ve Filmu Žert podle Kunderova románu.

„Komunismus byl z velké části náboženstvím a vyžadoval náboženskou oddanost. Některé vzorce chování a pohledu na svět přímo převzal z křesťanství. Jakožto rozhodný a oddaný křesťan mám pochopení pro všechny lidi, které silná náboženská myšlenka strhla a nechali se jí nadchnout. Ne ze zištných důvodů nebo nevyváženosti, ale proto, že šlo o silmou myšlenku,“ říká host Osobnosti Plus.

Čtěte také

Já na hradě, ty na Hradě

V souvislosti se smrtí Karla Gotta a kauzy, kterou vyvolal premiér Andrej Babiš (ANO) ohledně zpěvákova státního pohřbu, mluví Rejchrt o tendenci kardinála Dominika Duky ospravedlňovat a schovávat minulost.

„Tento sklon ospravedlnit sám sebe a nečekat jako kajícník na to, až mně bude odpuštěno, celkově ve společnosti je a křesťanům se nevyhýbá,“ myslí si.

Přikrývat různá (a veliká) selhání minulosti tím, že řeknu, že člověk ve smutné době rozdával radost druhým, nelze a nesmí se to. Zvláště potom z člověka – jen proto, že úžasně zpíval – dělat skoro světce a někoho, kdo je hoden toho, aby měl zvláštní zádušní mši v katedrále pro zvané. To je špatně,“ konstatuje farář a podotýká:

„Nevím, proč to kardinál dělá. Ale dovedu si představit, že člověk, stane-li se církevním papalášem, užívá si rád toho, že je na stejné lodi s jinými papaláši. Takového toho: já pán, ty pán, já na hradě, ty na Hradě...“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Miloš Rejchrt mimo jiné mluví o svém vztahu k nedávno zenulé herečce a signatářce Charty 77 Vlastě Chramostové.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související