Karel Kryl? Jeho písně často provokovaly a dodnes nenechávají většinu posluchačů lhostejnými. Jedni ho berou jako klasika protestsongu 60. až 80. let, pro jiné byl věčně nespokojeným kverulantem.

Letos uplynulo 30 let od jeho smrti a 80 let od narození; zemřel předčasně v březnu 1994 v Bavorsku, pár týdnů před svými padesátinami. Karla Kryla přiblíží prázdninový cyklu Léto s Krylem Českého rozhlasu Plus.

Čtěte také

Vysílání téměř padesáti „krylovských“ pořadů je možné vnímat nejen jako reakci na povzdech mnoha jeho příznivců při letošním jarním připomenutí Krylových výročí – totiž, že „Kryl se v rádiích nehraje“. Také jako pokus o korekci tradované legendy, že „Kryla v 90. letech do rozhlasu nikdo nezval a nenatáčeli s ním“.

Přestože naprostá většina pořadů, které uslyšíte vznikla v Československém a později Českém rozhlase, k největším raritám patří tři silvestrovské pořady americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa, vysílající z Mnichova.

Silvestry KK

V archivu Svobodné Evropy, uloženém dnes v pražském Národním muzeu, se dochovaly tři Silvestry Karla Kryla, které natočil v letech 1977, 1986 a 1987. Kryl se v nich objevuje nejen jako písničkář, básník, komentátor aktuálního dění a i moderátor svých koncertů, ale také v poněkud netradiční poloze vypravěče anekdot.

Karel Gott a Karel Kryl v Melantrichu

Odvysíláme všechny tři tak, jak byly natočeny, doplněné jen – pro příslušný kontext – stručnými informacemi, co se v uvedených letech v Československu dělo.

Z bohatého archivu Českého rozhlasu stojí za zmínku například diskusní pořad Jakpak je dnes u nás doma, do kterého si Jitka Molavcová pozvala k bezmála hodinovému vyprávění Karla Kryla už 9. prosince 1989.

Mimořádný talent pro citlivé, zdvořilé a přitom zvídavé vedení rozhovoru potvrdili i Ota Nutz a Jiří Vejvoda, kteří Karla Kryla zpovídali v legendárním pořadu Káva u Kische v roce 1992.

Budou i písničky

Karel Kryl, to je samozřejmě především hudba. Český rozhlas Plus sice v cyklu Léto s Krylem neodvysílá žádnou z živých nahrávek z dochovaných Krylových koncertů, mnohé z pořadů ale připomenou Krylovu písničkářskou tvorbu – bude to například Čajovna Aleše Opekara, Swingové doteky Karla Prokeše nebo Hudební fórum s Ivanou Radechovskou.

Dostatek prostoru zbyde pro Krylovy politické úvahy, vzpomínky jeho přátel, postřehy hudebních kritiků – a slovo dostane i Krylova manželka.

Karel Kryl

Odvysíláme i cyklus Ivany Chmel Denčevové Fenomén Karel Kryl z roku 2014, ve kterém jeho autorka se svými hosty rozebrala všechny aspekty Krylova života, jeho hudbu, básně, fejetony i politický rozměr jeho prací.

Léto s Krylem začíná na Českém rozhlasu Plus v pondělí 8. července ve 21.05 hodin a všechny archivní pořady budou vysílání v tomto čase každý pracovní den až do pátku 9. srpna.

Pořady z cyklu Fenomén Karel Kryl odvysílá Český rozhlas Plus vždy o sobotách v 17.33 hodin, první už 13. července. 

Krásné léto!