Situace ve společnosti se zlepší s tím, jak budou dorůstat mladí a nezatížení lidé, říká šéfredaktor Reportéra Čásenský

14. říjen 2019

Šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský oslavil po pěti letech první rok periodika  ‚v plusu‘. Na Plusu Českého rozhlasu pak mluví o čtenářích, novinářích a celkově o současné společnosti.

Jsem optimista, takže si myslím, že nedošlo k tomu, že by lidé rezignovali na pravdu,“ komentuje vlastní výrok.

Řekl bych, že pro podstatnou část veřejnosti ten okamžik rozhodně nenastal. Čekám také, že se to do budoucna bude spíše zlepšovat. S tím, jak budou dorůstat mladí a nezatížení lidé.“

Čtěte také

Babišův cynismus

Která z věcí, co si lidé nechají líbit a v nichž rezignují, ho v poslední době nadzvedla ze židle?

„Vizuálně to pro mě symbolizuje volební kampaň v roce 2017. Tehdy se objevily inzeráty, na kterých byl Andrej Babiš s přelepenou pusou. Jako že ho chce někdo umlčet. To mně přišlo u člověka, který má přístup do všech médií a vlastní druhý největší mediální dům v České republice, jako bezbřehý cynismus,“ říká.

Čásenský působil řadu let na šéfredaktorském postu Mladé fronty Dnes. S příchodem premiéra Babiše a Agrofertu se ale rozhodl deník jako jeden z prvních opustit.

Nejednotný světonázor

Když mluví o hledání pravdy, soudí, že náš problém není tolik v korektnosti a vyváženosti, ale v tom, že se do vnímání světa snažíme většinou nacpat svůj světonázor. Podle toho, jaký daný názor je, si pak jednotlivé zprávy a události interpretujeme tak, jak se nám to hodí, bez ohledu na to, co se doopravdy stalo.“

Čtěte také

V Česku prý není mezi novináři rozšířený jednotný světonázor. Noviny jsou zde podle něj konzervativního i liberálního střihu. Je to spíše oblíbené konstatování politiků, zejména prezidenta, jeho mluvčího i premiéra, když se potřebují vymezit vůči mainstreamu. 

Přijde mi poněkud humorné, že tím mainstreamem mají být media jako Hospodářské noviny a Respekt. Zároveň se musíte smát, když se dva nejmocnější muži v zemi vymezují vůči elitám.“

Dva scénáře

Situace, kdy čeští vydavatelé přestanou potřebovat média pro uplatňovaní svého vlivu, přinese podle Čásenského dvě budoucí varianty.

„Ten děsivý scénář je, že to dále přeprodají a dovedu si představit, že pro investory ze zemí, jako je Rusko nebo Čína, to může být docela atraktivní. Druhá možnost je, že to prodají místním zájemcům. To by byla ta lepší varianta, i když některá média by bez bohatých vlastníků ani nemusela přežít,“ zdůrazňuje.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Robert Čásenský v Osobnosti Plus ještě vysloví zajímavé postřehy o posunu novinářské etiky během volebního klání Donalda Trumpa před dvěma lety.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související