Sociální sítě vám ukazují svět takový, jaký ho chcete vidět, a ne takový, jaký doopravdy je, říká kybernetik Pěchouček

8. duben 2020

Kybernetik a úspěšný podnikatel Michal Pěchouček působil na řadě světových univerzit a byl v týmu lídra v oblasti IT a sítí, společnosti Cisco. Po návratu do Česka začal učit na pražském ČVUT a přijal nabídku pozice technického ředitele ve společnosti Avast. (repríza)

„Nejtěžší pro mě vždycky bylo nastavit na ČVUT kulturu a fundamentální hodnoty. Prosazuji tři věci, které jsou pro mě zásadní: excelenci  cokoli dělám, musí být špičkové. Nemám rád průměrnou vědu, nemám rád průměrnou výuku a ani inovaci. Dále je to diverzita myšlení. Mezinárodnost znamená porovnávat se, a to ne v české kotlině, ale ve světovém měřítku. A třetí zásadní věcí je pro mě vazba s průmyslem na aplikace – impakt,“ vysvětluje muž, který je špičkou ve svém oboru.

V Česku se neodpouští úspěch a neodpouští se neúspěch. Vše směřuje k průměru a myslím, že nám to škodí.
Michal Pěchouček

Pro Pěchoučka je klíčové, aby vědecká činnost na univerzitě měla význam měřitelný jednak citovaností vědeckých prací jinými vědci, ale zároveň by měl výsledky práce někdo skutečně aplikovat, aby měla reálný význam pro společnost.

Ztrácíme názorovou otevřenost

V této souvislosti mluví o výzkumu umělé inteligence a o možném nebezpečí s ní spojeným. „Chtěl bych pomoci lidem k tomu, aby poznali, kdy už jim umělá inteligence přerůstá přes hlavu.“

Čtěte také

„Umělá inteligence námi manipuluje v oblasti internetu, doporučuje, co si máme koupit nebo kam jít do divadla. Sociální sítě vám ukazují svět takový, jaký ho chcete vidět, a ne takový, jaký doopravdy je.

V minulosti, když jsme svět vnímali, jsme byli zvyklí diskutovat, dívat se na něj kriticky. Dnes se nám ztrácí schopnost myslet diverzifikovaně, být otevření jiným názorům,“ myslí si.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Michal Pěchouček mluví i o tom, jak na jeho výsledky reaguje jeho okolí. 

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související