Obraz Andreje Babiše jako silného hráče už je úplně v troskách, říká Erik Tabery

30. červenec 2019

Novinář Erik Tabery je šéfredaktorem týdeníku Respekt. Za knihu Opuštěná společnost, kterou Český rozhlas Plus vysílal jako četbu na pokračování, dostal cenu Magnesia Litera. Říká, že pokud se nebude dodržovat ústava, nepomůže nám nic.

„Pořád fascinovaně sleduji politickou scénu, kde se jeden z hráčů – prezident – rozhodne nedodržovat ústavu a vlastně se nic neděje,“ hodnotí Tabery a dodává, že premiér Andrej Babiš z hnutí ANO (který by měl pravomoc konat), nejedná ze strachu.

Musíme se přestat bát, že člověk s jiným názorem je civilizačním nebezpečím, říká Erik Tabery

Erik Tabery

Česká společnost je rozdělená na dvě poloviny, které mají odlišný pohled na demokracii, zahraničně politickou orientaci a otevřenost vůči vnějšímu světu. Myslí si to šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. Prezident Miloš Zeman podle něj na rozdělení společnosti usilovně pracuje celé funkční období. „K zakopávání příkopů a hledání shody tedy nebudeme mít pomocníka v politické reprezentaci, ale musí si to odpracovat sama společnost,“ tvrdí autor knihy Opuštěná společnost.

„Babiš se Miloše Zemana prostě bojí a nechce jít do střetu, kde by riskoval hodně a získával málo. Obraz Babiše coby silného hráče je už úplně v troskách. Má odvahu vystupovat razantně a drsně proti slabším, ale jakmile má jít do konfliktu s někým, kdo má stejné nebo silnější karty, tak si najednou neví rady.“

Kdyby volby dopadly jinak…

Před posledními parlamentními volbami měl Tabery za to, že o pokud by dopadly tak, že by byl možný vnik eventuální většinové vlády ANO s ODS a třeba KDU-ČSL, mělo by politikům stát za to o tom uvažovat. Babiš by byl těmi stranami kontrolovatelný,“ vysvětluje s tím, že politické strany by měly být schopné v zájmu veřejnosti bránit největším rizikům pro demokracii.

Stále platí to, že pokud se nebude dodržovat ústava, tak nám nepomůže nic.
Erik Tabery

Všechna rizika, kterých se prý Tabery obával, ale za stávající situace nastala a proti premiérovi bylo navíc vzneseno obvninění. „Trestně stíhaný premiér nemůže stát v čele žádné vlády. Ničí to politickou kulturu a je to špatně,“ myslí si šéfredaktor týdeníku Respekt.

Stále se učíme

S postupující destrukcí dodržování pravidel, které jsme podle Taberyho svědky, je spojená změna volebních preferencí českých voličů a více prostoru tak dostávají populistické strany, kterým porušování pravidel nevadí.

Rozklad demokracie nebolí hned, zatím jsme v anestezii, říká Bohumil Doležal

Bohumil Doležal

Komentátor, publicista a vysokoškolský pedagog Bohumil Doležal byl před revolucí disidentem a signatářem Charty 77. O aktuálním stavu české politiky říká, že je tu svinčík, jaký tady ještě nebyl, a obává se o zdejší demokracii.

Pokračující proměna parlamentu tímto směrem, by nám prý v budoucnu mohla způsobit problémy. Na rozdíl od některých jiných demokracií prý ale máme výhodu v dobře nastaveném systému, kde funguje horní komora.

Českou společnost ale Tabery nepodceňuje. „Podle mě se učí a poznává, co se děje. Máme kratší tradici parlamentarismu a médií… to, co měl Západ čas se naučit v ‚klidnějších‘ dobách, se my teprve učíme,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Erikem Taberym. Mluvilo se třeba také o vztazích mezi českými novináři nebo přímé volbě prezidenta.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.