Syřané byli před válkou takoví Švýcaři Blízkého východu, uvažuje manažer Diakonie Českobratrské církve evangelické

12. prosinec 2021

Martin Balcar působí jako projektový manažer Diakonie Českobratrské církve evangelické od roku 2012. A pomáhá syrským utečencům v uprchlickém táboře Zátari, kde v současnosti žije přes 80 tisíc lidí. „Syřané mají poměrně široký kulturní život, jsou velmi řemeslně zdatní. V táboře je obrovské množství profesionálů a vysokoškolsky vzdělaných lidí,“ říká o obyvatelích městečka na území nikoho nedaleko syrských hranic.

„Sýrie byla před válkou jednou ze zemí s nejvyšším procentem vysokoškolsky vzdělaných žen na světě. Syřané byli tehdy takoví Švýcaři Blízkého východu – nejbohatší skupina, velmi dobře řemeslně vybavení a fantastičtí obchodníci,“ přibližuje národ.

Martin Balcar, projektový manažer Diakonie Českobratrské církve evangelické

Přestože například z hlediska protiepidemickým opatřením týkajících se covidu-19 jsou v Zátari podmínky velmi bezpečné, život v táboře je provizoriem. „Lidé tam bydlí v lodních kontejnerech a kvalita života je v tomto směru velmi špatná, byť jsou základní potřeby pokryté.“

Za deset let, kdy tábor funguje, se z něj stalo zcela funkční město, konstatuje host Evy Hůlkové.

„Celou oblast protíná tříkilometrová cesta, které se říká Champs-Élysées, a je tam tak 3,5 tisíce obchodů, které si místní vyrobili a postavili.“

Proč je v asimilaci uprchlíků lepší Německo než Francie a jaká je situace na polsko-běloruské hranici? Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio

Související