Kurdové propustí tisíce Syřanů z tábora pro rodiny zajatých džihádistů. Šíří se tam koronavirus

10. říjen 2020

Kurdské úřady v Sýrii oznámily, že ze zajateckého tábora Al-Húl pro osoby bez domova a rodiny džihádistů propustí až 15 tisíc Syřanů, všímá si deník National, který vychází ve Spojených arabských emirátech.

Kurdové s podporou Američanů osvobodili většinu severní a východní Sýrie od ozbrojenců takzvaného Islámského státu a tisíce jich vězní. Desetitisíce manželek a dětí džihádistů zase žije v táborech.

Podle odhadů OSN je jich jen v Al-Húlu skoro 65 tisíc, včetně 28 tisíc Syřanek, 30 tisíc Iráčanek a 10 tisíc dalších cizinek. Kurdští představitelé marně vyzývají svět, aby jim s podporou vězňů a jejich rodin pomohl. V táboře Al-Húl často dochází k nepokojům.

Čtěte také

Kurdská vůdkyně Ilhám Ahmadová teď oznámila, že bude brzy vydáno rozhodnutí propustit z tábora všechny osoby syrské státní příslušnosti. Řekla to na videonahrávce, kterou zveřejnila Syrská demokratická rada, politická odnož kurdských Syrských demokratických sil (SDF), které celou oblast ovládají.

Dětský fond Organizace spojených národů UNICEF v srpnu uvedl, že v Al-Húlu zemřelo osm dětí. Živoří tam děti z šedesáti zemí a mezi zaměstnanci tábora se šíří koronavirová nákaza, která podmínky ještě zhoršuje. Podle viceprezidenta kurdské oblasti Badrana Kurda už někteří Syřané odešli. Podle něj je to nutné, aby se zvýšila bezpečnost tábora a omezily se incidenty, jejichž počet stoupá.

Čtěte také

Kurdové mnohokrát varovali, že zajatí ozbrojenci samozvaného Islámského státu a jejich rodiny představují bezpečnostní riziko a kurdské úřady nemohou věznit cizince donekonečna. Zahraničním vládám se však nechce své občany přebírat. Převzaly je pouze Spojené státy, které minulý týden oznámily, že se do země vrátili všichni američtí členové Islámského státu uvěznění v Sýrii a někteří stanou před soudem.

Washington také znovu vyzval evropské země, aby se o své občany postaraly, ale žádná nereagovala. Podle viceprezidenta Kurda pobývá v táboře Al-Húl na 28 tisíc osob se syrským občanstvím. Mnoho vězněných lidí však zřejmě nebude moci odejít, protože nemají kam anebo se nechtějí vrátit na území, které ovládá syrský prezident Bašár Asad, vysvětluje emirátní server National.

autoři: Gita Zbavitelová , ert
Spustit audio

Související