Tereza Engelová: Islámský stát znovu posiluje. Dokazují to nejen drogy zadržené v Itálii, ale i zprávy zevnitř Sýrie

4. červenec 2020

Islámský stát byl oficiálně poražen před šestnácti měsíci, přesto jeho buňky na území Sýrie a Iráku fungují dál.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Místní bezpečnostní analytici varují, že teroristická organizace za posledních několik měsíců v Sýrii výrazně posílila. Jak je to možné? A z čeho radikální islamistická organizace žije? 

Čtěte také

Že Islámský stát není minulostí, to dokazují záběry, které médiím poskytla italská policie. Prvního července zabavila v přístavním městě Salerno obrovskou zásilku drog. Čtrnáct tun amfetaminu v hodnotě 26 miliard korun vyrobili podle policistů v Sýrii teroristé z organizace Islámský stát, jehož fungování podle nich pašování drog financuje.  

Není to ale jen výroba a distribuce narkotik, které pomáhají Islámskému státu přežít svou „údajnou smrt“. Islamistům se podle svědectví bývalých členů podařilo udržet miliony dolarů z doby své největší slávy, kdy organizace kontrolovala přibližně třetinu území Iráku a Sýrie. Zároveň zvládla v syrsko-iráckém pohraničí vybudovat propracovanou síť pašeráckých stezek, kudy proudí zbraně, léky, cigarety, historické relikvie, elektronika, měď, cement, potraviny i lidé.

Absence právního státu

Podle iráckých bezpečnostních služeb si přeshraničním pašováním členové Islámského státu vydělávají kolem 100 tisíc dolarů – tedy přes dva miliony korun – denně.

Čtěte také

Irácké tajné služby upozorňují také na fakt, že Islámský stát úspěšně rekrutuje nové členy a znovu získává sympatizanty především v odlehlých venkovských oblastech podél irácko-syrských hranic a v uprchlických táborech.

Takzvaně do karet mu v tom hraje hluboká hospodářská krize v Sýrii a všudypřítomná korupce v Sýrii i v Iráku. Tajní agenti podle Centra pro globální politiku uvedli, že například v severosyrském táboře Al-Húl, který je mimo jiné provizorním domovem tisíců vdov a manželek bojovníků Islámského státu, přísahalo během posledního roku věrnost teroristické organizaci kolem 70 mužů měsíčně. Výcvikové tábory nových bojovníků se mají nacházet na území Iráku.

Bojeschopnost prokazuje Islámský stát rostoucím počtem dobře připravených útoků namířených především proti kurdsko-arabským jednotkám SDF nebo syrské armádě. Podle bezpečnostního analytika Abduláha Gadáwího jde v průměru o jeden útok za tři dny. Atentáty jsou čím dál sofistikovanější, což podle něj vypovídá o dostatečném finančním zabezpečení organizace.

Čtěte také

Roste také její schopnost vytvářet nové menší buňky, které dohlížejí na náboženské a společenské povinnosti v oblastech, které měl kdysi Islámský stát pod kontrolou. Což v překladu znamená, že absence právního státu a nedostatečné zajištění bezpečnosti syrskými obrannými složkami dává islamistům prostor k zastrašování a šikaně místních obyvatel.

Necelé dva roky po porážce Islámského státu se dá říct, že teroristická organizace utrpěla sice vážné územní ztráty, nicméně zůstává nadále finančně zabezpečenou a personálně rostoucí jednotkou, která může napáchat značné škody nejen na území Sýrie, Iráku, ale jak ukázal květnový masakr v kábulské porodnici, také v Afghánistánu. Je zřejmě jen otázkou času, kdy o sobě dá znovu vědět také jinde na světě, a to nejen prostřednictvím tun oblbujících narkotik.

Autorka je komentátorka serveru HlídacíPes

Spustit audio