Slánský skončil na šibenici podle scénáře, který sám vymyslel, jenže pro Miladu Horákovou

24. červen 2020

Pod vedením poválečného generálního tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského se v 50. letech odehrály desítky politických procesů, včetně toho s Miladou Horákovou. Stačil jen rok a půl a sám Slánský stál před soudem taky.

Avšak ti, kdo skutečně se staví za podobné resoluce a kdo je od druhých vynucují, si zasluhují, aby jejich jména nebyla zapomenuta. Snad již proto, že zanedlouho leckdo z nich bude podobným způsobem stát před podobným tzv. soudem a jiní budou opět žádat, aby jim tribunál vyměřil spravedlivou a tvrdou odplatu, třeba jen za to, že se uchýlili od linie, kterou právě v onu dobu Moskva bude mít předepsánu.


Text, který v den vynesení trestu smrti pro Horákovou (8. června 1950) odvysílal Hlas Ameriky

Čtěte také

Tato slova se naplnila v osudu Rudolfa Slánského (1901–1952), jednoho z prvních členů KSČ, po válce druhého nejmocnějšího muže v zemi hned po Klementu Gottwaldovi. Slánský dohlížel na realizaci a přípravu politických procesů „dle sovětského vzoru“, spoluvytvářel český slovník těchto monstrprocesů. Trest smrti podle vlastního scénáře pak dostal v listopadu 1952.

Hlavní role: poradci ze SSSR

Za Slánského pádem podle stojí podle historiků právě proces Horákové, nad kterým dohlíželi sovětští poradci. Proces se podařil, ale z jejich pohledu nebyl dokonalý, a tak hledali ještě výš. Alespoň si to myslí Jiří Kocián z Ústavu pro soudobé dějiny.

V červnu si připomínáme 70 let od procesu a popravy Milady Horákové a dalších. Poslechněte si i další příběhy.

Historik Jan Adamec je dokonce přesvědčený, že Slánský velmi dobře chápal svou roli obětního beránka, dokonce se pro stranu a vládu byl schopný obětovat.

Z devítičlenné bezpečnostní komise ÚV KSČ, která schválila scénář procesu s Miladou Horákovou, skončili po dalším vykonstruovaném procesu na šibenici kromě Slánského i další čtyři komunisti.

Rudolf Slánský

V dalším díle se dozvíte, proč Horáková nedostali milost, přestože o ni žádal i Albert Einstein. Celý pořad Evy Kézrové si poslechněte v audiu.

autoři: Eva Kézrová , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.