Já nepochybovala, řekla prokurátorka Brožová po procesu s Horákovou

31. květen 2021

Proces proti Miladě Horákové a jejím údajným společníkům ve smyšlené trestné činnosti byl před 71 lety především velkým divadlem.

Svou roli v něm dostala i mladičká Ludmila Brožová, která sehrála roli dělnické prokurátorky.

Prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová (uprostřed)

Ludmile Brožové Polednové (1921–2015), této písařce právního oddělení Ústředního výboru KSČ, bylo 29 let, když se coby čerstvá absolventka Právnické školy pracujících dostala k procesu s Miladou Horákovou.

Právnická škola pracujících byla pochybnou vzdělávací institucí 50. let, připravující adepty z řad dělníků na práci v justici. Právní školení trvalo jen několik měsíců a kvalita absolventů byla více než sporná.

V praxi to ale nehrálo roli, neboť jak prohlásil tehdejší komunistický politik Karol Bacílek, „o tom, kdo je vinen a kdo nevinen, kde končí omyly a chyby a kde nastává trestní odpovědnost, rozhodne strana za pomoci orgánů národní bezpečnosti“.

Spoluúčast na justiční vraždě

Historikové si dodnes nejsou jisti, proč právě nezkušená Brožová Polednová byla vybrána k procesu s Horákovou a jejími údajnými společníky; pravděpodobně proto, že i mezi obžalovanými byly ženy a nezdálo se jako nejlepší, pokud by je měli soudit pouze muži.

00780795.jpeg

Brožová Polednová akceptovala vše, co jí bylo „shora“ nařízeno, a sehrála roli v divadelním představení, které odráželo představy komunistů o třídní spravedlnosti. „Já neměla vůbec pochybnosti,“ řekla Brožová Polednová v rozhovoru v roce 2007 na otázku, zda věřila údajné velezradě Milady Horákové.

Brožová Polednová měla tak trochu smůlu, že jako jediná z aktérek případu přežila do doby, kdy se demokratická spravedlnost dopracovala k činu. V září 2008 Vrchní soud v Plzni rozhodl, že Brožová Polednová má jít za spoluúčast na justiční vraždě na šest let do vězení. Výkon trestu nastoupila v březnu 2009. Rok nato pražský vrchní soud rozhodl, že se jí týkají amnestie z let 1953 a 1990, a trest zkrátil. V prosinci 2010 jí prezident Václav Klaus udělil milost.

Život a některé méně známé aspekty účasti Brožové Polednové v procesu s Miladou Horákovou připomene v pořadu Portréty publicista Petr Zídek, který o prokurátorce napsal knihu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související