Krvavé jaro 1950: proces s Miladou Horákovou, projev Marty Gottwaldové a slovo dostali i dělníci

13. duben 2021

Jaro 1950 je v naší historii nejvýznamněji spjato s politickým procesem s Miladou Horákovou a společníky, nebyl to ale proces jediný. Naproti tomu nadšení z krvavého budování bylo ostentativně vyjadřováno širokými vrstvami národa, nebo alespoň jejich nikým nevolenými zástupci.

Čtěte také

Proces s Miladou Horákovou se konal ve dnech 31. května až 8. června 1950 a byly v něm vyneseny – a následně vykonány – čtyři rozsudky smrti. Z mnohahodinového zvukového záznamu jsme vybrali ukázky ze závěrečných řečí prokurátorů Josefa Urválka a Ludmily Brožové.

Další zařazená ukázka pochází z částečně dochovaného záznamu z politického procesu s majorem Nechanským a společníky. Také tento muž byl odsouzen k trestu smrti a popraven.

Politické akce

Doba ovšem vedle politických procesů přinášela i monstrózní politické akce: 6. května 1950 se v Národním divadle konalo slavnostní zasedání československé vlády a Ústředního akčního výboru Národní fronty. Z obsáhlého záznamu jsme vybrali dvě pasáže.

Rudolf Slánský a Klement Gottwald

V první čte generální tajemník ÚV KSČ Rudolf Slánský návrh dopisu Josifu Vissarionoviči Stalinovi. Druhá obsahuje část vystoupení jednoho z četných zahraničních hostů: česky hovoří maďarský ministr domobrany.

Prezidenta republiky a předsedu KSČ Klementa Gottwalda tentokrát zastoupí jeho žena Marta. Svůj projev ke Dni matek pronesla 14. května 1950.

Poema Stalin

Takřka čítankově bylo tentokrát možno využít dochovaných nahrávek zástupců dělníků, rolníků a pracující inteligence. Ze vzpomínek a apelů několika starších dělníků jsme vybrali nejzajímavější úryvky (bohužel technická kvalita těchto nahrávek nebyla valná).

Čtěte také

Z rozverné reportáže o fungování JZD na Rakovnicku jsme zařadili alespoň nejpovedenější pasáže a národní umělec Vítězslav Nezval pohovořil v rozhlasovém rozhovoru o své nové poemě Stalin.   

Na závěr jsme pak vybrali ukázku z rozhlasové podoby komunistické jiráskovské akce – hry, která vznikla na některé vedlejší motivy z románu F. L. Věk.  

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.