Léto 1949: Odboj, propaganda a duševní hygiena

30. srpen 2019

V polovině roku 1949 komunisté stabilizovali svou moc.

Čtěte také

Problémy se stále v maximální míře svalovaly na imperialisty a jejich domácí přisluhovače, ale oněch přisluhovačů – stejně jako problémů – jako by neustále přibývalo.

Československý prezident a předseda KSČ Klement Gottwald pronesl v námi sledovaném období několik zvukově zachycených projevů. Ty se od sebe výrazně liší nejenom tematicky, ale i jazykově.

Dva z nich – k brigádníkům na stavbě Trati mládeže Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica a při příležitosti 5. výročí Slovenského národního povstání – jsou proneseny osobitou slovenštinou, která musela rodilým mluvčím znít velmi nezvykle. V prvním projevu Gottwald nadšeně hovoří o úspěších, ve druhém pak spílá kdekomu a kdečemu – i když to s oslavovaným výročím nemělo žádnou souvislost.

O programu duševní hygieny

Čtěte také

Až bodrý tón zazněl při přijetí hornických učňů v Lánech a slza dojetí skanula při přejmenovávání dolu Alexandr na důl Prezident Klement Gottwald.

Dobově hojně traktované hornické téma pak doplňuje záznam přímého přenosu Gottwaldova projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu při příležitosti slavnostního vyhlášení vítězů soutěže ke Dni horníků.

Z vystoupení dalších politiků v daném období se v rozhlasovém archivu dochoval krátký záznam projevu lidoveckého kolaboranta Josefa Plojhara, v té době ministra zdravotnictví a místopředsedy zglajchšaltované lidové strany (o dva roky později se stal jejím dlouholetým předsedou). Ten zase na cyrilometodějských oslavách v Sázavském klášteře bouřil proti imperialistům.

Jebavý před soudem

Zcela neznámé a unikátní nahrávky tentokrát reprezentuje záznam výslechu odbojáře Miloslava Jebavého (vedoucího protikomunistické odbojové skupiny) před soudem.

Původní půlhodinová nahrávka je bohužel velmi nevyrovnaná a technicky nekvalitní, ale některé klíčové pasáže jsme přesto mohli zařadit. Miloslav Jebavý a další čtyři vedoucí představitelé této skupiny byli popraveni 18. července 1949.

Kuriozitou, kterou jsme v našem pořadu rovněž zařadili, je rozhlasová přednáška O programu duševní hygieny, kterou pronesl významný psychiatr Josef Hádlík.

Tento odborník se stal expertem Organizace spojených národů a ve své přednášce hovoří o zkušenostech z tohoto působení. I tento zdánlivě tematicky apolitický záznam, nesoucí se nejprve v odbornickém žargonu, nakonec vyústil v dobovou komunistickou propagandu.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Archiv Plus.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.