Podzim 1949. K ruštině přibyla i čínština

1. listopad 2019

Závěr roku 1949 patřil v táboře socialismu a míru, ke kterému jsme měli tu pochybnou čest patřit, narozeninám velikého generalissima a voždě (tj. vůdce) Josifa Vissarionoviče Stalina. Vedle toho sílí a oficiálně je stále více adorováno údernické hnutí.

Josif Vissarionovič Stalin

V rozhlasovém archivu se dochovaly hned tři záznamy vážící se k narozeninové události. Vystoupení generálního tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského na slavnostním zasedání tohoto orgánu, které se konalo 20. prosince (z něj jsme vybrali tři ukázky, bohužel Slánského projev se nedochoval celý a zvuková kvalita nahrávky byla velmi proměnlivá).

Dále projev prezidenta a předsedy KSČ Klementa Gottwalda ze slavnostního shromáždění pražského lidu na počest narozenin J. V. Stalina z 21. prosince (z něj jsme zařadili dva úryvky) a konečně kuriózní fragment z vystoupení čínského vůdce Mao Ce-tunga v Moskvě na tamních opulentních oslavách (z netlumočené ukázky jsme zařadili alespoň kratičkou část). Socialistický tábor míru v té době posílila nově vyhlášená Čínská lidová republika. 

Klement Gottwald pronesl ve sledovaném období ještě několik zvukově dochovaných projevů – vybrali jsme ukázky z projevu k odborářům, kde dialekticky popírá faktický zánik nezávislých odborů u nás a vychvaluje údernictví, dále útok na svobodu náboženství, kdy jásá nad náboženskou svobodou, a také pasáže z jeho vystoupení k ozbrojeným složkám státu.

Rudolf Slánský a Klement Gottwald

Z přímého přenosu vyznamenávání úderníků na Pražském hradě jsme zařadili dvě ukázky z projevu tehdejšího předsedy vlády Antonína Zápotockého, který úderníky spíše poučuje, než chválí.

Prezidentova manželka Marta Gottwaldová se ve svém projevu k vánočnímu stromu republiky marně snažila napodobit svou předchůdkyni Hanu Benešovou. Přesto je třeba ocenit, že dodaný projev přednesla bezchybně a živě. Její vystoupení jsme zařadili celé.

Ve sledovaném období byla odvysílána nahrávka opery M. P. Musorgského Soročinský jarmark. Vybrali jsme alespoň malou ukázku z průvodního slova a kratičký hudební fragment.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související