Rzeczpospolita: Rusko? V zemi, kde lidé protestují v mínus 50, je něco špatně

25. leden 2021

Ruskem se o víkendu šířily mohutné protesty na podporu lídra opozice Alexeje Navalného. Kreml prohlašuje, že všechno organizují západní země.

Čtěte také

Jak ale píše polská Rzeczpospolita, v zemi, kde tolik lidí protestuje v mínus 50 stupních, je něco špatně. Něco podobného ruská města zažila naposledy před osmi lety – po zfalšovaných parlamentních volbách. Tehdy ruský režim odpůrce pozatýkal a nastalo osmileté období autokratické normalizace.

Upevňování ruského režimu v posledních osmi letech doprovázelo taky vlastní obohacování politiků v okolí prezidenta Vladimira Putina. V ruské mocenské logice potřebuje vysoko postavený služebník vlasti taky palác, limuzíny, jachtu, rezidence v Londýně, Toskánsku a na Azurovém pobřeží.

Propaganda mezitím poddané ujišťovala, že nikde není tak dobře jako v Rusku. Právě informace o závislosti na luxusu mezi prominenty ale blogger Navalnyj zveřejňuje. A v Jakutsku i na tomto základě jdou lidé protestovat, ačkoliv je padesát stupňů pod nulou, píše polský deník Rzeczpospolita.

10 let od arabského jara v Egyptě

Před deseti lety vyšli Egypťané do ulic, aby demonstrovali proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubárakovi. Německý Die Zeit přináší na webu rozsáhlou esej, která mapuje posledních deset let v Egyptě.

Bývalá egyptská zpravodajka časopisu se v textu snaží vyvrátit dva mýty: že egyptská kapitola arabského jara selhala a že se dnes Egypťané mají lépe než před deseti lety.

Čtěte také

Revoluci proti Mubarakovi sice vyhrála armáda, když posílila svůj vliv a zasáhla proti občanské společnosti.

Pro účastníky revoluce je ale zásadní zkušenost, že vlastními silami svrhli autoritářského prezidenta, píše Die Zeit. Prožitky z náměstí Tahrír dnes můžou pomoct třeba těm, kdo v Egyptě bojují za práva žen nebo chudých. Co se ale týče politických svobod, Egypt se propadl o mnoho příček.

Západní země se radují ze stability a vlády pevné ruky v arabském světě. Pro Egypťany to ale znamená žít v neustálé paranoii.

Nikdo si nemůže být jistý, kdy přijde další zatýkání. Mezitím se armáda snaží vzpomínky na rok 2011 potlačit. Pravá revoluce se podle spojenců prezidenta Abdal Fattáha Sísího udála až s jeho nástupem do úřadu v roce 2013. Egyptská společnost je ale jiná než před deseti lety, tvrdí list.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu. Připravil Tomáš Elbel.

Spustit audio

Související