Zatčení Navalného vypovídá o strachu ruských politiků, dočtete se v reportáži Deutsche Welle

18. leden 2021

Světová média reagují na zatčení ruského opozičníka Alexeje Navalného, který se po několika měsících vrátil z léčení v Německu.

Francouzský list Le Figaro píše, že se na letišti Šeremetěvo stalo, co mnozí očekávali. Ruské úřady měly víc možností, jak Navalnému cestu znepříjemnit – od zrušení letenky, až k uzavření do karantény. Zvítězila ale krajní varianta. 

Čtěte také

Zpravodaj BBC porovnává odlišná slova a skutky Kremlu. Sešikovaní těžkooděnci, přesměrování letadla a zatýkací operace – takhle nevypadá přílet zcela neznámého a nedůležitého člověka, jak o Navalném běžně mluví „ruští mocní“.

Naopak – Navalnyj svým návratem poslal přímou výzvu prezidentovi Vladimiru Putinovi. A vládnoucí režim si vybral variantu, během které se z Navalného může stát ruský Nelson Mandela. 

Podle serveru Deutsche Welle bylo přivítání bloggera na letišti mrazivé i na ruské poměry. Ruský režim se snažil zatknout Navalného v ústraní – mimo zraky jeho příznivců.

V očích kritiků ruského režimu je ale teď Navalnyj ještě větším hrdinou a politickým vězněm. Kreml prostě nechce tolerovat opozičního politika, kterého zná až 80 procent Rusů. Zatčení Navalného vypovídá o strachu ruských politiků, dočtete se v reportáži Deutsche Welle.

Jaké budou výzvy pro nového šéfa CDU?

Německé noviny se vracejí k víkendovému sjezdu křesťanských demokratů, kteří si zvolili nového předsedu. Supervolebním rokem má CDU provést zemský premiér Severního Porýní – Vestfálska Armin Laschet.

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung ho čekají dvě hlavní výzvy – zvýšit podporu strany v průzkumech, a pak zapojit do svého projektu hlavního konkurenta Friedricha Merze. Jedině tak se může po těsném vítězství stát kandidátem koalice CDU-CSU na nového kancléře, myslí si komentátor.

Čtěte také

Vedení CDU sází na variantu, že vše zůstane při starém, píše na webu Deutsche Welle. Podle časopisu Die Zeit ale metoda sjednocování strany podle receptu Angely Merkelové naráží na své limity.

Nastupující předseda Armin Laschet nemůže garantovat, že systém dál poběží k obhajobě vítězství se širokým spektrem voličů. Dohoda s pravým křídlem strany vůbec není automatická, podotýká Die Zeit.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související