Alexandr Mitrofanov: Putin versus Navalnyj. Další kolo souboje na dálku

18. prosinec 2020

Vladimir Putin mívá jednou za rok velkou tiskovou konferenci. Ta letošní se konala ve čtvrtek.

Kvůli pandemii covidu byl Putin zvlášť a dálkově se ho mohly ptát skupiny novinářů v několika městech Ruska. To ale nebylo to nejzajímavější.

Čtěte také

Několik dnů před konáním tiskové konference byly zveřejněny závěry investigativní akce, které se zúčastnili novináři ruských a zahraničních médií, což byly Bellingcat, CNN, Der Spiegel, El País a The Insider.

Tématem byla otrava opozičního politika Alexeje Navalného v ruském Tomsku. Navalnyj, jak známo, téměř zázrakem vyvázl poté, co byl zasažen bojovou chemickou látkou z rodiny novičoků. Nyní pokračuje v léčení v Německu, ale vyjádřil pevné odhodlání vrátit se do Ruska, jakmile mu to dovolí lékaři.

Investigace novinářů ze jmenovaných redakcí měla naprosto výjimečné výsledky. Podařilo se jim usvědčit skupinu osmi agentů ruské tajné služby FSB z otravy Navalného. Nešlo o žádné spekulace ani informace z nejmenovaných zdrojů, ale o podrobný seznam všech zúčastněných s fotografiemi, plnými jmény a dalšími osobními údaji a popisem jejich podílu na nepodařené vraždě ruského opozičníka.

Kdyby ho chtěli (otrávit), dotáhli by to

Navalnyj po zveřejnění těchto dat opakovaně prohlásil, že příkaz k jeho vraždě vydal osobně Putin. Ten však bezprostředně po publikaci mlčel. Zticha také byli jindy mimořádně aktivní propagandisté Putinova režimu.

Jen ministr zahraničí Sergej Lavrov se k investigaci vyjádřil, že je „zábavným čtením“. Čekalo se tedy, zda se někdo na velké tiskovce na tento případ zeptá a co na to Putin.

Čtěte také

Roli tazatele dostal novinář z Putinova doprovodu, který pracuje pro bulvární médium Life. Prezidentova odpověď byla stereotypní. Investigaci prý zařídily západní tajné služby. Navalnyj – kterého opět nenazval jménem, čímž potvrdil, že je pro něj toto jméno z nějakého důvodu tabu  je prý ve spojení s nimi, proto ho FSB sledovala. To potvrdil. Odmítl však, že by ho chtěla otrávit. Prý nikoho nezajímá.

Putin navíc tvrdil, že americké tajné služby sledují telefony členů ruských tajných služeb, ruští agenti to ví a používají tyto telefony otevřeně tam, kde nechtějí být utajeni. Novináři totiž právě na vysledování pohybu těchto zapojených telefonů ruských tajných postavili své důkazy, že ti několik let sledovali Navalného po celém Rusku a nakonec byli tam, kde došlo k pokusu o jeho vraždu. Výpisy z účtů mobilních operátorů, jak říká větší množství ruských investigativců, se nabízejí na informačním černém trhu bez jakýchkoli překážek.

Alexandr Mitrofanov

V dalším kole dálkového souboje Putina s Navalným stárnoucí vůdce neoslnil. Vypadal jako staromódní sovětský rozvědčík, který všude hledá CIA. Navíc se tak trochu prozradil, když pronesl v souvislosti se svým protivníkem tuto větu: „Kdyby ho chtěli (otrávit), dotáhli by to do konce.“ Žádný problém by to zřejmě pro ruské tajné, které řídí Putin, nebyl.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.