Alexandr Mitrofanov: Kreml naznačuje Navalnému, aby se do Ruska nevracel

4. prosinec 2020

Alexej Navalnyj je stále v Německu. Kritická fáze po otrávení látkou podobnou novičoku v ruském Тоmsku již pominula, musí ale procházet dlouhou a složitou rehabilitací.

Po sérii rozhovorů, které poskytl ihned po ukončení té nejhorší etapy zahraničním i některým ruským médiím, se na čas odmlčel a nyní se opět objevil během online slyšení v zahraničním výboru Evropského parlamentu.

Čtěte také

Navalnyj vyzval Evropu, aby vypracovala novou strategii vztahů s Ruskem. Současné ruské vedení nazval „zločineckou skupinou, která dočasně uchvátila moc“. Apeloval na EU, aby neuznala volby do Státní dumy v příštím roce, pokud budou omezena práva kandidátů. Sankce podle Navalného musí cílit na peníze lidí z nejbližšího okolí Vladimira Putina včetně takzvaných oligarchů. V této souvislosti zmínil miliardáře Ališera Usmanova, Romana Abramoviče a rodinu Rotenbergovu.

V Rusku samotném se to nesetkalo s nadšeným přijetím. Jeden typ reakcí se dal dobře vysledovat na prohlášení známé herečky Taťány Vasiljevové. Podle jejího názoru se v Rusku všechno napraví a bude líp. Ale s jednou podmínkou: „Pokud Navalnyj zase nebude zaklínat Evropu, aby proti Rusku zavedla nové sankce.“

Nazvala Navalného zrádcem lidu a Jidášem. „Dejte lidem normální, klidný a sytý život,“ uzavřela herečka.

Do Ruska se nevracej

Bez entuziazmu ale zareagoval také známý novinář Nikolaj Svanidze, který nepatří k tvrdému jádru putinovců. K Navalného slovům poznamenal: „V našich tradicích se to vnímá jako prvek národního zrádcovství, což samozřejmě není pravda, ale publikum to vnímá přesně takhle.“

Čtěte také

Svanidze připomněl Puškinův výrok, že sice opovrhuje svou vlastí od hlavy k patě, ale že je otráven, když s ním tento pocit sdílí cizinec. „Člověk, který je tam (mimo Rusko), se vnímá jako cizinec,“ uvedl Svanidze k současnému Navalného postavení v očích mnoha krajanů.

Navalnyj je také v hledáčku ruského represivního aparátu. Státní agentura TASS (která si zachovala název Tisková agentura Sovětského svazu) vydala v úterý zprávu, že Vyšetřovací výbor Ruské federace zkoumá, zda-li je Navalnyj extremista. Měl koncem dubna tohoto roku ve vysílání rádia Echo Moskvy pronést slova, která údajně vyzněla jako výzva k násilnému svržení ústavního zřízení v Rusku.

Menší bouře, která se kolem této zprávy rozpoutala, se ale vbrzku uťala oficiálním prohlášením Vyšetřovacího výboru, že nic takového neprověřuje. Ale záhy přišlo jiné státní médium, Russia Today, s informací, že tuto prověrku vede Hlavní vyšetřovací správa ministerstva vnitra v Moskvě. Tento úřad zatím mlčí.

Alexandr Mitrofanov

Politolog Alexandr Kyněv se domnívá, že šlo o symbolické kroky Kremlu. „Hlavním cílem bylo upoutat pozornost veřejnosti a vyslat Navalnému nedvojsmyslný veřejný signál: Do Ruska se nevracej. Když se jednou začal zkoumat tvůj extremismus, může se zkoumat i nadále,“ uvedl Kyněv.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio