Ruské omezování demokratických práv inspiruje i další autokracie světa

9. červen 2024

Rusko šíří antidemokratické myšlenky nejen doma, ale v dalších státech. Kontroverzní zákon o zahraničních agentech je totiž pro vlády s autokratickými tendencemi oblíbeným politickým nástrojem. Platí to jak v případě Gruzie, tak i dalších, upozorňuje rakouský deník Die Presse.

Premiér Irakli Kobachidze je v gruzínské vládě mužem, který kontroverzní zákon o zahraničním vlivu obhajuje.

Čtěte také

Poté, co gruzínský parlament minulý týden přehlasoval veto prezidentky, předseda vlády prohlásil, že občané Gruzie mají právo vědět, kdo je kým financován a kdo zastupuje pozitivní nebo negativní zájmy cizích mocností.

Vládnoucí strana Gruzínský sen na veřejnosti vytrvale tvrdí, že nařízení, kterému demonstranti neuctivě říkají  „ruský zákon,“ posiluje suverenitu Gruzie a není v rozporu s jejím kurzem do Evropské unie.

Jak ale podotýká list, skutečnost vypadá poněkud jinak. V sázce je integrační proces kandidátské země.

Spojené státy v reakci na kontroverzní zákon dokonce zavedly sankce vůči gruzínským politikům, kteří jsou za něj zodpovědní. A to vše jen kvůli „zákonu o transparentnosti“, jak toto opatření gruzínská vláda nazývá. Zákon o agentech navíc není jen tak ledajaká legislativa.

Zákon o „inoagentech“

Její obrysy mají kořeny v Rusku, kde podobné opatření vstoupilo v platnost už před 12i lety. Zákon o takzvaných „inoagentech“, jak osoby se zahraničním vlivem nazývají v Rusku, byl přímou reakcí státu na vlnu protestů proti volebním podvodům v letech 2011 a 2012.

Čtěte také

Vladimir Putin tehdy vyzval politiky, aby lépe chránili ruskou suverenitu a obvinil demonstranty z toho, že jsou řízení ze zahraničí. Znění zákona se od té doby postupně rozšiřovalo o další represivní normy. Všechny přitom mají za cíl zabránit organizaci nezávislé občanské společnosti.

Kremelský autoritářský nástroj v posledních letech využilo několik zemí v ruském sousedství. Například Kazachstán od roku 2016 provozuje registr zahraničního financování, ve kterém se musejí zapsat jak organizace, tak jednotlivci.

V loňském roce úřady zveřejnily jména z registru. Podle vlády šlo o iniciativu, která měla podpořit důvěru. Podobný zákon letos vstoupil v platnost také v Kyrgyzstánu.

Čtěte také

Ruské antidemokratické principy se navíc šíří také v zemích Evropské unie. V roce 2017 přijalo legislativu o zahraničním vlivu Maďarsko. Zákon byl ale z popudu Evropského soudního dvora zrušen. Loni ale Budapešť schválila  zákon na obranu suverenity, který má obdobné rysy, podotýká Die Presse. 

Vláda Viktora Orbána si gruzínskou iniciativu pochvaluje a přála by si, aby takových nařízení v unijním prostoru přibylo. O podobný zákon usilují také Slovensko a kandidátská země Srbsko. Ruské nařízení okopírovaly i státy střední Ameriky, Indie a Izrael.

Ruský zákon o zahraničních agentech má jasný antiliberální tah. Kreml totiž vnímal gruzínskou revoluci v roce 2003 a události na Ukrajině o rok později jako hrozbu pro udržení své moci a vlivu v regionu. Po prvních letech demokratizace v postsovětském prostoru tak nyní nastoupilo antiliberální hnutí.

Rusko inspiruje?

Zdá se, že Rusko v tomto směru funguje jako zdroj nápadů, zatímco vlády v regionu tam pak nalézají nástroje k udržení své moci. Němečtí politologové Thomas Demmelhuber a Marianne Kneuerová  Rusko popisují jako autoritářské těžiště.

Čtěte také

„Autoritářské státy  hledají v Rusku spolupráci a legitimitu, která zaručí udržení a přežití jejich režimů,“ analyzují odborníci.

Proč ale v současné době zažívá takový boom právě zákon o zahraničním vlivu? Die Presse vysvětluje, že s jeho pomocí lze omezit pozorovatelské aktivity, jako jsou sledování průběhu voleb, obhajoba lidských práv a boj proti korupci.

Pokud se organizace neregistrují, hrozí jim obří pokuty. Registrované asociace nebo jednotlivci pak musejí používat označení agent v každém svém prohlášení. Pokud ne, hrozí jim trest. 

Status agenta má pro dotyčné osoby celou řadu dalších nevýhod. Přicházejí tak o možnost reklamy a obchodní partnery. Navíc spojení „zahraniční agent“ má v postsovětském prostoru konotaci se „západním špionem.“

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách.

Spustit audio

Související